Még mindig vannak civilek Szoledarban

2023. január 11., 10:31

A Donyeck megyei Szoledarban, ahol heves harcok dúlnak, jelenleg több mint félezer civil él. Ők többnyire 50 év felettiek – közölte Pavlo Kirilenko, a Donyeck megyei katonai közigazgatás vezetője az országos hírcsatornák közös műsorfolyamában, amelyet a korrespondent.net idéz.

Mint jelezte, mindenkinek lehetősége volt rá, aki el akarta hagyni Szoledart a „legforróbb” időszak kezdete előtt. A megyei hatóság biztosította számukra a szállítást, a kidolgozott evakuálási séma szerint kivitték őket, majd vagy a megye belsejébe, vagy azon túlra utaztak tovább.

„Jelenleg 523 ember tartózkodik Szoledarban. Néhányuk most döntött úgy, hogy távozik, de ez lehetetlen az intenzív harcok miatt” – mondta Kirilenko.

A Donyeck megyei katonai közigazgatás vezetője jelezte, hogy senki sem hagyhatja el a várost, amíg nincs lehetőség biztonságosan odautazni és elhagyni a települést.

Hangsúlyozta: vezetőként nemcsak segítenie kell a távozókat, amennyire ez lehetséges, hanem gondoskodnia kell azokról is, akik kiviszik őket.

„Ez nagyon veszélyes, és egyetlen páncélozott jármű sem tud megvédeni azoktól a lövedékektől, amelyekkel az orosz megszállók lövik a várost” – mondta Kirilenko.

Hangsúlyozta: nincs megbízható információja arról, hogy vannak-e gyerekek Szoledarban, de az idős emberekről biztosan tud. Pincékben és óvóhelyeken élnek, mert Szoledarban egyetlen épület sem maradt épen.

(korrespondent.net/Kárpátalja)