A többes állampolgárságról

2022. november 20., 11:50 , 1134. szám

„Lassan 10 éve Londonban élek. Idén meghoztam a döntést, hogy felveszem az angol állampolgárságot. Itt nincs gond a többes állampolgársággal, de Ukrajnában van. Legalábbis így tudjuk. De valóban van? Fel lehet ma probléma nélkül venni az Egyesült Királyság állampolgárságát? A másik kérdésem arra vonatkozik, hogy mit tudnak a büntetésről, ami a második állampolgárság megszerzéséért jár? Mi a folyamata az állampolgárság elvesztésének? Hol kell bejelenteni, ha szert teszek egy másik állampolgárságra?”

– Ukrajna Alkotmányának 4. cikkelye úgy fogalmaz, hogy Ukrajnában egységes (vagy egyetlen) állampolgárság van. Az Ukrajna állampolgárságáról szóló törvény (a továbbiakban: Törvény) 2. cikkelyének 1. pontja úgy értelmezi az Alkotmánynak ezt a rendelkezését, hogy csak egyféle állampolgárság létezik Ukrajnában, azaz kizárja például az ország közigazgatási és területi egységeinek valamiféle külön állampolgárságát. A Törvény hozzáteszi: ha ukrán állampolgár több ország állampolgárságára tesz szert, az Ukrajnával fennálló jogviszonyban csak Ukrajna állampolgáraként ismerik el. Vagyis a törvény nem zárja ki egyértelműen a többes állampolgárság lehetőségét, pusztán leszögezi, hogy az ukrán állam és a többes állampolgárságú személy viszonyában az állam kizárólag ukrán állampolgárként tekint az adott személyre.

Mások viszont úgy értelmezik a jogszabályt, hogy Ukrajna állampolgára nem lehet egyidejűleg egy másik ország állampolgára is, vagy ha mégis, korlátozhatók az ukrán állampolgári jogai. Ezt az utóbbi megközelítést tükrözi az elmúlt években számos törvényhozási kezdeményezés, amelyek korlátozni igyekeznek a többes állampolgárok jogait Ukrajnában, illetve szankcionálni kívánják a többes állampolgárság elhallgatását az ukrán hatóságok elől. Így 2016 óta Az állami szolgálatról szóló törvény 19. cikkelye 2. pontjának 6. alpontja kimondja, hogy más ország állampolgárságával rendelkező személy nem léphet közszolgálatba. Ugyanezen jogszabály 84. cikkelye 1. pontjának 3. alpontja értelmében pedig megszűnik annak a személynek a közszolgálati jogviszonya, akiről bebizonyosodik, hogy rendelkezik egy másik ország állampolgárságával.

A szabályozás azonban egyelőre nem egységes. Így bár az Alkotmány 25. cikkelye és a Törvény 2. cikkelyének 3. pontja egyértelműen leszögezi, hogy az ukrán állampolgár nem fosztható meg az ukrán állampolgárságától, a 19. cikkely 1. pontja mégis kimondja, hogy az állampolgárság elvesztésének alapja lehet, ha az ukrán polgár 18. életévét betöltve önként megszerzi egy másik ország állampolgárságát. A törvény szerint egy másik állampolgárság önkéntes megszerzésének minősül minden olyan eset, amikor Ukrajna állampolgárának egy másik ország állampolgárságának megszerzéséhez kérelmeznie kellett az állampolgárságot annak az országnak a nemzeti jogszabályai által megállapított eljárásnak megfelelően, amelynek állampolgárságát felvette.

Témánk szempontjából ugyancsak fontos elvet fogalmaz meg a Törvény 2. cikkelyének 7. pontja, amely kimondja, hogy Ukrajna állampolgára lakóhelyétől függetlenül megőrzi ukrán állampolgárságát. Vagyis bárhol éljen is valaki a nagyvilágban, nem szűnik meg ukrán állampolgárnak lenni.

A Törvény 17. cikkelye értelmében megszűnhet az ukrán állampolgárság: 1. az ukrán állampolgárságról való lemondás (az állampolgárságból való kilépés) miatt; 2. az ukrán állampolgárság elvesztése miatt; 3. Ukrajna nemzetközi szerződéseiben meghatározott okokból kifolyólag. Az állampolgárságról való lemondás és az állampolgárság elvesztése közötti alapvető különbség, hogy az előbbi esetben maga az érintett kezdeményezi az állampolgárság megszűnéséhez vezető eljárást, míg az utóbbiban valamelyik illetékes hatóság a kezdeményező.

A Törvény 18. cikkelye foglalkozik az ukrán állampolgárságról való lemondással (állampolgárságból való kilépéssel). Ennek 1. bekezdése szerint az ukrán állampolgár, aki Ukrajna hatályos jogszabályai szerint állandó jelleggel külföldön élőnek minősül, folyamodhat az ukrán állampolgárságból való kilépésért. A 12. bekezdés szerint az ukrán állampolgárságról való lemondás akkor megengedett, ha valaki megszerezte egy másik ország állampolgárságát, vagy egy másik állam illetékes szervei által kiállított okiratot mutat be arról, hogy megszerzi új állampolgárságát, ha lemond Ukrajna állampolgárságáról. Ugyanakkor az ukrán állampolgárságról nem lehet lemondani, ha az ukrán állampolgárságról lemondani akaró személyt Ukrajnában bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg (ismertették vele a gyanút), vagy ha vele szemben jogerős, végrehajtandó bírósági ítélet született (14. bekezdés).

A Törvény 20. cikkelye szerint az az ukrán állampolgár, aki kérelmezte az ukrán állampolgárságról való lemondást, vagy akinek esetében megindult az állampolgárság elvesztésével kapcsolatos eljárás, az ukrán állampolgárság megszűnését kimondó ukrán elnöki rendelet kiadásáig élvezi az ukrán állampolgárok összes jogát, és vonatkozik rá minden kötelezettségük. Az ukrán állampolgárság megszűnésének pillanata ily módon az ukrán elnök vonatkozó rendeletének keltezési dátuma.

Az állampolgárságról való lemondással kapcsolatos ügyintézés külföldön az ukrán külképviseletek (nagykövetségek, konzulátusok) hatáskörébe tartozik (lásd a Törvény 25. cikkelyét!). Ezek befogadják az ukrán állampolgárságról való lemondás iránti kérelmeket a megkövetelt dokumentumokkal együtt, ellenőrzik azok kitöltésének helyességét, továbbá az ukrán állampolgárságról való lemondás megalapozottságát, illetve az ukrán állampolgárságról való lemondást lehetetlenné tevő okok esetleges fennforgását, és a következtetéseikkel együtt továbbítják a dokumentumokat az állampolgársági kérdésekben illetékes ukrajnai hatóságokhoz.

A kérelmek elbírálásának rendjét rögzítő szabályzat (Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень – Затверджено Указом Президента України від 27 березня 2001 року № 215 – в редакції Указу Президента України від 27 червня 2006 року № 588/2006) értelmében a kérvényt az államfőnek kell címezni. A két példányban megírt kérvényhez mellékelni szükséges 2 db 35 x 45 mm-es fényképet, az ukrán útlevél (bejegyzéssel az állandó lakhelyre külföldre történő kiutazásról – lásd a szabályzat 78. pontjának в) alpontját!) másolatát, a másik ország állampolgárságának megszerzését igazoló dokumentumot (vagy az igazolást arról, hogy a kérelmező megszerzi az állampolgárságot, amennyiben lemond az ukránról).

A kérvényt és mellékleteit személyesen kell benyújtani. Csak indokolt esetben (betegség, természeti katasztrófa) megengedett a más személy általi vagy postai úton történő kézbesítésük. A külképviselet és az ukrajnai hatóságok eljárása akár egy évig is eltarthat, majd egy újabb hét áll a külképviselet rendelkezésére, hogy tájékoztassa a kérelmezőt az államfőnek kérelmét érintő határozatáról. Fellebbezésre a külképviselet vagy az ukrajnai hatóságok eljárása ellen elvben a külföldön letelepedett ukrán polgárok számára is van mód a bíróságon. Az eljárás lezárásaként a kérelmezőnek igazolást adnak ki az állampolgársága megszűnéséről, egyben bevonják ukrán személyazonosító okmányait.

Ami a többes állampolgárságért kiszabható büntetéseket illeti, hangsúlyoznám, hogy az egynél több állampolgárság megléte pillanatnyilag nem bűncselekmény, önmagában még csak nem is közigazgatási szabálysértés. „Büntetésnek” a külföldön letelepedettek vonatkozásában egyedül az ukrán állampolgárság esetleges elvesztésének lehetőségét tekinthetjük, ám ezt is csak fenntartásokkal, hiszen – legalábbis tudomásunk szerint – eddig alig néhány esetben éltek a hatóságok e jogszabály biztosította lehetőséggel. (Minden bizonnyal azért, mert e norma alkalmazása az Alkotmány említett 25. cikkelyére való tekintettel legalábbis problémás.)

Zárásként még egyszer felhívnám a figyelmét arra a körülményre, amely felett a külföldre távozottak gyakran hajlamosak elsiklani: amíg kézhez nem vette az ukrán elnök rendeletét, amely megszünteti ukrán állampolgárságát, ön Ukrajna területén, illetve az ukrán külképviseleteken Ukrajna állampolgárának minősül, még ha meg is szerezte időközben valamely más ország állampolgárságát. Ennek a köteléknek viszont elsősorban nem is a kettős állampolgárság, hanem az ukrán állammal szemben esetlegesen fennálló valamilyen kötelezettség vonatkozásában lehet jelentősége. Ily módon az ukrán állampolgárságról való lemondás adott esetben az ukrán állam és más állampolgárságra jutott polgára közötti jogviszony végérvényes és megnyugtató rendezését is jelentheti.

Összefoglalva: megteheti, hogy a brit állampolgárság megszerzése után az ukrán állampolgárságról való lemondás céljából a területileg illetékes ukrán diplomáciai kirendeltséghez fordul. Ugyanakkor dönthet úgy is, hogy megtartja ukrán állampolgárságát, s kivárja, amíg az ukrán törvényhozók megnyugtatóan rendezik a többes állampolgárság kérdését. 

hk