Az EU újratöltené az Ukrajnát is támogató Európai Békekeretet

2022. november 16., 17:40 , 1134. szám

Az Európai Békekeret (EPF) pénzeszközeit az indulása óta eltelt másfél év során – figyelembe véve az EU békeműveleteit, az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt és az EPF 2023-as kötelezettségvállalásait – 85-86%-ban már folyósították vagy betervezték – mondta el újságíróknak az Európai Unió egy magas rangú tisztviselője, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Ezért a főképviselőt (Josep Borrellt, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét – a szerk.) aggasztja ennek az alapnak a pénzügyi helyzete. Érinteni fogja ezt a kérdést a jövő héten (az EU Külügyi Tanácsának ülésén – a szerk.) és emlékeztetni fog arra, hogy most hosszú távon biztosítanunk kell az Európai Békekeret pénzügyi stabilitását” – mondta el a neve elhallgatását kérő tisztviselő az EU Külügyi Tanácsának november 15-i védelmi miniszteri szintű ülésének napirendjével kapcsolatban.

„Nemcsak folytatnunk kell Ukrajna támogatását, hanem felül kell vizsgálnunk a bővítés irányában egyéb kötelezettségvállalásainkat is, különösen Afrikában és a szomszédos országokban. És meg kell találnunk az eszközöket az Európai Békekeret csomagjának ismételt feltöltéséhez” – közölte a tisztviselő jelezve, hogy az e heti ülésen még nem tervezik a kérdés részletes vitáját, Borrell csak „jelzi a megoldás keresésének fontosságát és halaszthatatlanságát”. A témára a Külügyi Tanács következő védelmi miniszteri szintű találkozóján térhetnek vissza, illetve az Európai Tanács decemberi, karácsony előtt esedékes ülésén is szóba kerülhet.

A Jevropejszka Pravda emlékeztet, az Európai Békekeret egy kormányközi forrás, amelyet az EU tagállamai hoztak létre békefenntartó műveletek finanszírozására. Ukrajna eddig összesen 3,1 milliárd eurót kapott ebből a forrásból.

 (pszv/interfax.com.ua/eurointegration.com.ua)