Kijevben a legrosszabb esetre is felkészülnek

2022. november 9., 12:33 , 1133. szám

Kijev polgármestere nem zárja ki azt a forgatókönyvet, hogy az ukrán fővárosban teljesen megszűnjön az áram-, a hő-, a vízszolgáltatás és a kommunikáció, s felszólította a lakosságot, hogy készítsenek tartalékokat, és fontolják meg annak lehetőségét, hogy ideiglenesen a városon kívülre költözzenek – Vitalij Klicsko erről az ukrán országos hírcsatornák közös műsorfolyamában beszélt, amelyet az Ukrajinszka Pravda idéz.

A műsorvezető arról kérdezte a polgármestert, hogy lehetségesnek tartja-e a teljes áramtalanítást (blackout) Kijevben.

„Mindent megteszünk, hogy ez ne fordulhasson elő. De legyünk őszinték: ellenségeink mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a város hő, áram, víz nélkül maradjon, s eleve, hogy mindannyian meghaljunk. És attól függ az ország és mindannyiunk jövője, hogy mennyire leszünk felkészültek a különböző helyzetekre. […] Nem zárjuk ki. Különféle forgatókönyveket veszünk figyelembe, hogy kitartsunk, felkészüljünk” – mondta el a polgármester.

Klicsko felszólította Kijev lakosait, hogy legyen minden otthonban ivó- és technikai víz, feltöltött akkumulátor, némi élelem és meleg holmi.

A polgármester emlékeztetett, hogy Kijevben mintegy ezer melegedőhely kialakítását tervezik, de megjegyezte, kiderülhet, hogy ennyi nem elég egy hárommilliós városban.

„Ezért is fordulok az emberekhez: a legrosszabb forgatókönyv esetén, ha nem lesz villanyunk és vízellátásunk, gondolják végig, van-e rokonuk, ismerősük Kijev külvárosában, ahol autonóm vízellátás, kályha és meleg van, hogy ideiglenesen ott húzzák meg magukat. Kérem, egyeztessenek, hogy rossz forgatókönyv esetén barátaiknál, ismerőseiknél tölthessenek egy kis időt” – kérte Klicsko.

Megjegyezte, hogy rendkívüli helyzet esetén a lépcsőházakban helyeznek ki további információkat a melegedőhelyekről és ivókutakról a lakosság számára. A polgármester egyben felszólította a kijevieket, hogy előre tájékozódjanak a legközelebbi melegedőhely címéről.

Klicsko Telegram-csatornáján is megerősítette, hogy a városnak minden eshetőségre fel kell készülnie, de pánikra nincs ok.

„Kijev él és dolgozik. Mindannyiunk kitartása és akarata az, amit az ellenség nem tudott és nem is fog tudni elpusztítani” – írta a polgármester.    

(ntk/pravda.com.ua)