Miként változott a szubvenció igénylése?

2022. október 31., 16:09 , 1131. szám

„Olvastam, hogy változott a szubvenció. Érdekelne, hogy ki jogosult rá, hol és hogyan lehet igényelni? Vonatkozik a munkanélküliekre is?”

– A kormány még szeptemberben döntött arról, hogy változik a lakhatási és kommunális szolgáltatások díjainak támogatása, a szubvenció folyósításának rendje. Ezek szerint október 1-jétől Ukrajna Nyugdíjalapja (PFU) folyósítja a megállapított támogatásokat és juttatásokat. December 1-jétől a támogatások és juttatások megállapítását is a PFU végzi. A kifizetések a bankokon és az Ukrpostán keresztül történnek.

Leegyszerűsítve a Szociálpolitikai Minisztérium által meghatározott kritériumokat, a szubvenció azokat a családokat/háztartásokat illeti meg, amelyeknél a lakhatási és kommunális szolgáltatások díjainak összessége meghaladja a számukra megállapított kötelező befizetés összegét.

A támogatás megítélése iránti kérelmet november 30-ig az Adminisztratív Szolgáltatási Központokban (CNAP), a területi közösség (hromada) végrehajtó szervének ezzel megbízott tisztségviselőjénél, a helyileg illetékes szociális védelmi szervnél lehet benyújtani, de a Gyija portálon keresztül is történhet az ügyintézés.

Az igénylés rendje alapvetően nem változott. A kérelemhez mellékelni szükséges a jövedelemkimutatást és a család/háztartás összetételéről kiállított igazolást. A szubvenciót a kérvény benyújtásának hónapjától a fűtési szezon végéig állapítják meg.

Tekintettel a gazdasági helyzetre és az országban bevezetett hadiállapotra, a kormány bővítette a szubvencióra jogosultak körét. Mostantól szubvencióra tarthatnak igényt azok is, akik:

• több olyan lakóhelyiséggel vagy épülettel rendelkeznek, amelyek tulajdonjogát öröklés útján szerezték meg;

• egy adott háztartáshoz tartoznak, de a hadiállapot ideje alatt külföldön tartózkodnak;

• tartozásuk képződött a lakhatási és kommunális szolgáltatások fizetése terén a hadiállapot ideje alatt.

Lehetőségük van a szubvenció igénylésére a részleges munkanélküli-segélyben részesülőknek és azoknak is, akik a hadiállapot ideje alatt veszítették el az állásukat. Nekik ehhez nyilvántartásba kell vétetniük magukat a foglalkoztatási központban, ahol munkanélküli-segélyt állapítanak meg a számukra. Ezután az illetékes hivatalokhoz fordulhatnak a szubvenció megítélését kérve. Ebben az esetben a szubvenció megítélésének alapja nem a hathavi jövedelem lesz, hanem a munkanélküli-segély összege. A szubvenciót ilyenkor csak az álláskeresés idejére, de legfeljebb a fűtési szezon végéig ítélik meg.

A média szerint a hatóságok ígérik, hogy a szubvenció megítélésének, felszámításának és folyósításának átadása a PFU-nak nem lesz befolyással a polgárokra. A december 1-ig megítélt támogatások nyilvántartását fokozatosan átadják a PFU-nak. Vagyis a Nyugdíjalap szolgáltatóközpontjainál decemberben csak azoknak kell jelentkezniük, akik először kérik a támogatás megítélését.

hk