A Világbank javított Ukrajnára vonatkozó előrejelzésén

2022. október 9., 16:29

A Világbank (VB) 2,1%-ról 3,3%-ra javította az ukrán gazdaság 2023-as növekedésére vonatkozó előrejelzését frissített jelentésében – írja a korrespondent.net.

Az ukrán gazdaság 2022-es teljesítményének megítélése is javult: jelenleg 35%-os visszaesésre számít a VB, szemben a júniusi 45,1%-kal.

A prognózis szerint 2024-ben Ukrajna GDP-jének növekedése 4,1 százalékos szinten várható.

„A növekedés 2023-ban várhatóan helyreáll, de továbbra is gyenge marad, a helyreállítási erőfeszítések pedig az előrejelzési időszak vége felé kapnak lendületet” – áll a jelentésben.

A háború következményei nemcsak rövid távon fogják éreztetni hatásukat, a gazdasági tevékenységet ugyanis aláássák a termelőkapacitások tönkretétele, a termőföldek károsodása és a munkaerő-kínálat csökkenése, különösen, ha nem térnek vissza a menekültek – jósolják a bank elemzői.

A fejenkénti napi 6,85 dolláros globális szegénységi küszöb alapján az előrejelzések szerint a szegénység Ukrajnában a 2021-es 5,5%-ról 2022-re 25%-ra fog emelkedni, és nagy a kockázata a további romlásnak, ha nem javul a helyzet a háború és az energiabiztonság terén. Emellett a háború előreláthatóan a járvány okozta oktatási veszteségeket is súlyosbítja, tekintettel az iskolák lerombolására és az iskolai oktatás megszakadására.

A korrespondent.net emlékeztet, az ukrán kormányzat idén 33%-os gazdasági visszaeséssel, jövőre viszont 15%-ot meghaladó növekedéssel számol.

(korrespondent.net/Kárpátalja)