A miniszterelnök a hrivnya jövő évi árfolyamáról beszélt a kormányülésen

2022. szeptember 15., 16:08

A makrogazdasági előrejelzés szerint 2023-ban a dollár átlagos éves árfolyama 42 hrivnya körül fog alakulni – jelentette a korrespondet.net Denisz Smihal miniszterelnökre hivatkozva.

„A makroprognózis részeként jövőre reálértéken 4,6%-kal, nominálisan 3,7%-kal nő a gazdaság. Az átlagkereset hozzávetőlegesen 18,5 ezer hrivnya lesz, az infláció elérheti a 30%-ot, a dollár éves átlagárfolyama 42 hrivnya körül fog ingadozni” – hangzott el a szeptember 13-i kormányülésen.

A kormányfő megjegyezte, hogy az említett jövő évi makrogazdasági előrejelzés a miniszteri kabinet, az Ukrán Nemzeti Bank és a nemzetközi pénzügyi szervezetek konszenzusa, mert a fronthelyzettől függően Ukrajna gazdasága 2023-ban „akár 0,4%-kal csökkenhet, vagy 10 és annál is több százalékkal nőhet”.

A 2023-as költségvetés tervezetével kapcsolatban Smihal hangsúlyozta, hogy ez „konzervatív, mérsékelten pesszimista számítás, mivel idén Ukrajna olyan helyzetben él, amikor a költségvetést havonta felülvizsgálják a kiemelt finanszírozási igények függvényében”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)