Tovább folytatódik a Közel elnevezésű gyermekfejlesztő szociális projekt

2022. szeptember 9., 16:29

Országunk kilenc megyéjében ősszel is folytatódik az UNICEF, valamint Ukrajna Oktatási és Tudományos Minisztériumának „Közel” elnevezésű gyermekfejlesztő szociális projektje, amelynek megvalósításában részt vesz az Ukrajnai Futball Fejlesztése Jótékonysági Alapítvány és az Ukrán Labdarúgó-szövetség is.

Megyénkben a programok szervezésébe a Kárpátaljai Labdarúgó-szövetség is bekapcsolódott. A napokban a program keretében ismét Ungváron tartottak foglalkozásokat a gyermekeknek. A szervezők különféle helyszínekre invitálják a résztvevőket, ahol a gyermekekkel fociedzők, orvosok és pszichológusok is foglalkoznak.

„Istennek és az ukrán fegyveres erőknek hála, elkezdődhetett az új tanév, és sportvetélkedőket is szervezhetünk itt Ungváron − mondta Arszen Melkumjan, az Ungvári Városi Tanács titkára. − Azt szeretném, hogy az ország minden területén legyenek ilyen rendezvények és programok, hogy Ukrajnában minél előbb béke legyen, és mindannyian tovább haladhassunk akár a sport, akár a tanulmányok terén a kitűzött célok felé.”

A szakértők különböző módszereket alkalmaznak a gyermekekkel való munka során. „Az egyik, úgynevezett aktív módszerünk a művészetterápia. A gyerekek színes ceruzával vagy krétával igyekeznek lerajzolni az érzéseiket, így ezzel elterelődik a figyelmük és felszabadulnak – konstatálta a foglalkozás eredményeit Lidija Hloba, a Közel projekt pszichológusa. – Időnként a »rajzold le a félelmedet« gyakorlatot is alkalmazzuk. Ebben az esetben a gyerekek lerajzolják egy papírlapra a félelmüket, majd összegyűrik és kidobják azt, ezzel jelezve, hogy megszabadultak a félelmüktől.”

A szülők is nagyon fontosnak tartják a rendezvényt, illetve a foglalkozások a gyerekeknek is tetszettek.

Árpád Kron nevelő négy gyermekkel érkezett az eseményre, s úgy véli, hogy ezek a foglalkozások minden tekintetben hasznosak, különösen most, a háború idején: tehermentesítik a pszichét, a mozgás pedig jót tesz az egészségnek. A mozgás, az ismerkedés és az élmények segítenek elvonatkoztatni a helyzettől, a gyerekek ugyanis másképp, intenzívebben élik meg mindezt.

A foglalkozás egyik fiatal résztvevőjének, Dávidnak is tetszik a projekt. Elmondása szerint olyan érdekes dolgokat tanulnak meg, amelyekre a jövőben szükségük lehet, megtanulják, hogy miként kell leküzdeni a különféle problémákat. Egy másik résztvevő, Nikoletta pedig a mozgás fontosságát emelte ki.

Az aktív programok mellett játékok is várták a gyerekeket, amelyekkel a szervezők további részvételre akarják ösztönözni őket.

TV21 Ungvár/D. P.