A Külügyminisztérium bekérette a vatikáni nagykövetet

2022. augusztus 26., 11:50

Ukrajna Külügyminisztériuma bekérette Visvaldas Kulbokas érsek ukrajnai apostoli nunciust (a Vatikán nagykövetét), hogy kifejezze csalódottságát Ferenc pápának az elhunyt Daria Dugina orosz propagandistával kapcsolatos szavai miatt – közölte olasz kollégájával, Luigi Di Maióval közös kijevi sajtótájékoztatóján augusztus 25-én Kijevben Dmitro Kuleba külügyminiszter, akit a korrespondent.net idéz.

„Gondosan elolvastuk Ferenc pápa teljes idézetét, és mindenekelőtt úgy döntöttünk, hogy meghívjuk az apostoli nunciust a Külügyminisztériumba, hogy kifejezzük Ukrajna csalódottságát e szavak miatt” – mondta.

Az ukrán diplomácia vezetője megjegyezte, hogy maga a nuncius meghívása a minisztériumba meglehetősen példátlan esemény, és önmagáért beszél.

„Másodszor pedig őszintén megmondom, hogy az ukrán szív megszakad a pápa szavaitól. Ez igazságtalan volt” – tette hozzá a miniszter.

A korrespondent.net emlékeztet, hogy a pápa „a háború ártatlan áldozatának” nevezte Duginát. Erre Ukrajna vatikáni nagykövete azt válaszolta, hogy „nem lehet azonos kategóriákkal beszélni az agresszorról és az áldozatról, az erőszaktevőről és a megerőszakoltról”.

(korrespondent.net/Kárpátalja)