A Gazdasági Minisztérium nem számít hiperinflációra

2022. augusztus 25., 16:28

Ukrajnában a háború ellenére sem érdemes hiperinflációra számítani – írja a Gazdasági Minisztérium inflációs jelentése nyomán a korrespondent.net.

A tárcánál megjegyzik, az infláció gyorsulását a háború okozta vis maior körülményei között fellépő kínálati sokk okozta, amely az energia és élelmiszer világpiaci árának nyomásával, valamint a magas termelési költségekkel párosulva negatív hatással volt az árakra általában.

„Mindazonáltal az Ukrajnát a háború alatt ért emberi és gazdasági veszteségek mértékére tekintettel a fogyasztói árak növekedési üteme egyelőre »visszafogott«, az idei év első felében 17,4 százalékot tesz ki” – áll a jelentésben.

A Gazdasági Minisztérium rámutat, hogy a további áremelkedés „a csatatéren zajló események alakulásától függ”.

Továbbra is az infláció felgyorsulásának jelentős kockázati tényezője a veszély, hogy fokozódik a hrivnya leértékelődése, amelynek árfolyamát jelentősen befolyásolja a kereskedelmi mérleg romlása miatti devizahiány, aminek hátterében viszont a kikötői blokád áll, illetve a valuta kiáramlása a jelentős számú külföldön tartózkodó ukrán polgár miatt.

„Az árdinamikában azonban nem érdemes olyan szélsőségekre számítanunk, amelyek rendkívül magas hiperinflációs rátához vezethetnek hosszú távú negatív perspektívával. A hadban álló állam mindenképpen irányítani fogja az árfolyamatokat a fogyasztói piacon” – olvasható a dokumentumban.

Az Ukrán Nemzeti Bank előrejelzése szerint a fogyasztói árak növekedése 2022 végére 31 százalékot tesz ki.

(pszv/korrespondent.net)