A Gazdasági Minisztérium 35–40%-os gazdasági visszaesést jósol 2022 végére

2022. augusztus 21., 19:15

Ukrajna reál bruttó hazai terméke (GDP) a 2022 végéig hátralévő hónapokban 35–40 százalékkal csökkenhet az Oroszország által kirobbantott háború miatt – közölte Julija Szviridenko első miniszterelnök-helyettes, gazdasági miniszter, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Számításaink szerint és a Gazdasági Minisztérium makroelőre-jelzései szerint a gazdaság visszaesése 35–40 százalékos lehet az év végére” – mondta a tárcavezető az ukrán hírcsatornák közös műsorfolyamában.

Szviridenko hangsúlyozta, hogy a katonai téren aratott győzelem mellett a gazdasági fronton fontos feladat a gazdasági stabilitás és a makrostabilitás fenntartása, valamint a gazdasági tevékenység ösztönzése az országban.

„Ha erről az útról beszélünk: támogatni kell azokat a vállalkozásokat, amelyek már működtek, rendelkeznek foglalkoztatottakkal és értékesítési piaccal, és képesek voltak az elmúlt fél évben átalakulni, hogy továbbra is aktívan működjenek” – mondta a tárcavezető.

Elmondása szerint a kormány a mikrotámogatási program és az „eRobota” mellett az „5-7-9” program módosításán is dolgozik, hogy azok a vállalkozások a front közeli régiókban, amelyek vagyona megsemmisült, kölcsönt vehessenek fel és megújulhassanak.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)