Bokszmeccs, amit már a fél világ várt: Uszik ismét legyőzte Joshuát

2022. augusztus 21., 13:15

Augusztus 21-re virradóan került sor arra a nehézsúlyú bokszmeccsre, amire már a fél világ várt. Az öklözést a szaúd-arábiai Dzsiddában, a helyi (nagyjából 10 ezer néző befogadására képes) King Abdullah Sports Cityben rendezték meg. Ismét egymásnak feszült a WBO (World Boxing Organization, Bokszvilágszervezet), a WBA (World Boxing Association, Bokszvilágszövetség), az IBF (International Boxing Federation, Nemzetközi Bokszszövetség) és az IBO (International Boxing Organization, Nemzetközi Bokszszervezet) nehézsúlyú világbajnoka, az ukrán Olekszandr Uszik, valamint legutóbbi legyőzöttje, a címeket korábban birtokló brit Anthony Joshua. 

Uszik, aki a WBA, a WBO és az IBF vb-öveit szerezte meg Joshuától, 2021 szeptemberében Londonban mért vereséget a brit ökölvívóra 12 menetben, egyhangú pontozással. A 35 esztendős ukrán profiként veretlen: eddigi mind a 19 (már 20) meccsét megnyerte, 13-at kiütéssel. A 32 éves Joshuának 24 győzelme (22 KO) és két (már 3) veresége van.

A mostani revánsot megelőzően az esélylatolgatások is elkezdődtek. Az egyértelmű volt, hogy Joshua az elképesztő fizikumában bízik, de az Ukrajnában folyó háború frontját is megjárt Uszik sem akar tőle lemaradni. Miután ő a kisebb és a könnyebb, nem sok választása marad, gyorsabbnak kell lennie. És Olekszandr Uszik pokoli gyors, amit az éjszaka bizonyított is. Egyébként a pénteki hivatalos mérlegelést követően így álltak egymással szemben: Uszik alatt 221,5 fontot (kb. 100.47 kg) mutatott a műszer (ez az első mérkőzés előtt 221,25 font, azaz kb. 100,36 kg volt), míg Joshua 244,5 fonttal (kb. 110,9 kg, az ő súlya tavaly szeptemberben 240 font/108,86 kg volt) mért be. 

A világszinten nagy érdeklődéssel kísért összecsapást az új edzővel, Robert Garciával felkészülő Joshua megfontoltan, a fordított alapállású, Uszik pedig sokat mozogva, hajolgatva, gyors ütéseket indítva kezdte, ez pedig a második etapban változott csak némileg, akkor is Joshua részéről, aki egyre több akciót indított és próbált célba juttatni, miközben – vélhetően teljesen tudatosan – a kombinációi jó részét testre irányuló ütésekkel zárta. Az első három menet Joshuaé volt. A brit gyakrabban találta el Uszikot, és csak a negyedikben kezdte visszaszerezni az ukrán a kezdeményezést.

Joshua taktikusabb boksza előrelépést jelentett számára, viszont az ukrán gyors kezeinek, mozgásának kordában tartása továbbra is komoly kihívást jelentett számára. A 6. menetben, Joshua mintha „beragadt” volna, és a pontosabb Uszik egyre meggyőzőbbnek tűnt, ugyanakkor a csata továbbra is szoros volt. 

Az ütközet utolsó menete nagy feszültségben telt. Mindkét öklöző képes volt kemény ütéseket célba juttatni, összességében mégis inkább úgy tűnt, hogy a brit Joshua volt az, aki futott az eredmény után, a hátrányát pedig a pontozás is igazolta, ugyanis végül a döntőbírók −, igaz megosztott pontozással −, de a 35 éves Uszikot látták jobbnak, aki 115-113, 116-112, 113-115 arányban győzött és védte meg világbajnoki címeit, illetve sorozatban másodszor is felülmúlta brit riválisát. 

Uszik a meccset követően így nyilatkozott: ezt a győzelmet Ukrajnának és azoknak a katonáknak ajánlom, akik most a hazánkat védik a megszállóktól. „Szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik imádkoztak értem. Szeretnék köszönetet mondani Istennek a segítségéért, amit ma adott nekem. Nagyon sokat adott ma belőle. Az én Istenem, Jézus Krisztus” – mondta Olekszandr Uszik. 

Usziknak már csak a WBC (World Boxing Council, Bokszvilágtanács) bajnoki címe hiányzik, amely a brit Tyson Fury tulajdonában van. Viszont augusztus elején Fury bejelentette, hogy visszavonul a boksztól. Uszik szerint azonban ez nem fog megtörténni. Ha nem kerül sor a küzdelemre, akkor a 35 éves ukrán ökölvívónak esze ágában sincs mással megküzdeni. „"Ő (Fury) nem akar nyugdíjba menni. Velem akar bokszolni, és a csapatom ezen fog dolgozni” – jelentette ki Uszik. „Vagy Tyson Furyval bokszolok, vagy senkivel. Hogy abszolút bajnok leszek-e? Csak Isten tudja. De ezek a srácok, a csapatom, segítenek nekem mindenben” – nyilatkozta a jövőre nézve az ukrán ökölvívó. 

Dankai Péter