Ungváron hiperklórozzák a vízvezeték-hálózatot

2022. július 28., 08:43

A július 29-ről 30-ra virradóan a negatív egészségügyi-járványügyi helyzet megelőzése érdekében Ungváron a hálózatok komplex fertőtlenítését (hiperklórozását) végzik, vagyis emelik a város vízellátása során a klór adagját. Ebben az időszakban a vezetékes víz fogyasztása tilos, csak műszaki szükségletekre használható fel.

Napjainkban a vízfertőtlenítés legelterjedtebb módja továbbra is a klórozás. Miért a klór és nem a többi reklámozott technológia? Ennek oka az ilyen vízfertőtlenítés megnövekedett hatékonysága és a technológiai folyamat költséghatékonysága a többi meglévő módszerhez képest. A módszer másik legfontosabb előnye, hogy az utóhatásnak köszönhetően biztosított a víz mikrobiológiai biztonsága a fogyasztóhoz való eljuttatása során.

A vízművek időszakonként elvégzik a víz hiperklórozását annak érdekében, hogy Ungvár város lakosságát jó minőségű ivóvízzel lássák el. A szabályozási dokumentumokkal összhangban el kell végezni az épületek és a vízellátó hálózatok tisztítását és fertőtlenítését. A vízellátó hálózat hiperklórozását megnövelt dózisú klórral való feltöltéssel hajtják végre, ezt követően tiszta vízzel öblítik. A hiperklórozási folyamat az, amely elpusztítja a betegségeket okozó baktériumokat és vírusokat, valamint megakadályozza a lakosság körében a járványok kialakulását a forró évszakban.

A hiperklórozás időszakában a lakosok kötelesek:

– a speciális eljárás kezdete előtt szükség esetén gondoskodni maguknak ivóvízről éjszakára;

– a hálózatok átmosása után (július 30.) lehetőség szerint vizet kell engedni a gyors derítéshez, amíg átlátszóvá és klórszag nélkülivé nem válik a csapból folyó víz.

(mukachevo.net/RV)