Smihal: Legalább 35%-os lesz az ukrán GDP visszaesése idén

2022. július 8., 09:21

Ukrajna GDP-je legalább 35%-kal csökken 2022-ben – közölte Denisz Smihal miniszterelnök, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

„Sikerült egy viszonylag sikeres vetési kampányt lebonyolítani, helyreállítani a logisztikát a nyugati határon át. [...] Ez azonban ne tévesszen meg senkit. Az idei GDP-csökkenés várhatóan legalább 35 százalék lesz” – közölte a miniszterelnök a svájci Luganóban tartott keddi sajtótájékoztatóján.

A kormányfő ugyanakkor megjegyezte, hogy a gazdaság kezd magához térni abból a sokkból, amely Oroszország Ukrajna elleni teljes körű háborújának első egy-másfél hónapjában volt tapasztalható.

Korábban jelentették, az Állami Statisztikai Szolgálat becslése szerint Ukrajna GDP-je 2022 első negyedévében 15,1 százalékkal csökkent 2021 első negyedévéhez képest, miután a tavalyi negyedik negyedévben 6,1 százalékkal nőtt.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) becslése szerint a második negyedévben 40%-os volt a visszaesés. Az NBU előrejelzése szerint az év második felében a gazdasági visszaesés üteme alacsonyabb lesz, de összességében több mint 30%-kal csökken az év során a reál-GDP.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)