Sajtó: Nyugati országok ukrajnai tűzszüneti tárgyalásokról egyeztetnek

2022. június 8., 16:15 , 1111. szám

Az Egyesült Államok és szövetségesei ismét arra fektetik a hangsúlyt, hogy tárgyalásos rendezésre van szükség az ukrajnai háború befejezéséhez – írja a Jevropejszka Pravda az amerikai CNN-re való hivatkozással.

A CNN forrásai szerint az elmúlt hetekben amerikai tisztviselők rendszeresen találkoztak brit és európai kollégáikkal, hogy megvitassák a lehetséges tárgyalási kereteket a fegyverszünet és a háború lezárásának eléréséhez. A megvitatott témák között volt az a négypontos terv is, amelyet Olaszország javasolt a múlt hónap végén. Ezen elképzelés szerint Ukrajna kötelezettséget vállalna a semlegességre, ami a NATO-t illeti, cserébe bizonyos biztonsági garanciákért, valamint tárgyalások kezdődnének Ukrajna és Oroszország között a Krím és a Donbász jövőjéről.

A Jevropejszka Pravda rámutat, Ukrajna nem vesz részt közvetlenül ezeken a megbeszéléseken, bár az Egyesült Államok elkötelezte magát a „semmit Ukrajnáról Ukrajna nélkül” elv mellett. Ugyanakkor amerikai és ukrán hivatalos személyek egybehangzó kijelentései szerint az Egyesült Államok nem gyakorol nyomást Ukrajnára, hogy egyezzen bele egy bizonyos tervbe, vagy üljön tárgyalóasztalhoz az oroszokkal. Azonban nyugati és amerikai tisztviselők azt mondták a CNN-nek, egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy ha az oroszok és az ukránok nem térnek vissza a tárgyalóasztalhoz és nem jutnak egyezségre, a háború elhúzódhat, esetleg évekre.

Nem világos, hogy ezek a megbeszélések átalakulhatnak-e a rendezésről folytatott valódi tárgyalásokká. A Biden-adminisztráció továbbra sem lát valós esélyt a diplomáciai áttörésre vagy tűzszünetre a közeljövőben, és két NATO-tisztviselő szerint a szövetség nem tapasztal tárgyalási hajlandóságot ukrán részről, részben azért, mert Oroszország brutális bombázásai és az emberi jogok többszöri megsértése megsemmisítették az Oroszországnak teendő bármilyen engedmény társadalmi támogatottságát. A tisztségviselők szerint Moszkva is kevéssé érdekelt a komoly tárgyalásokban.

Ukrajna most arra összpontosít, hogy katonai fölényre tegyen szert keleten és délen, s ezáltal jobb tárgyalási pozíciókat érjen el – mondták a források.

„Bármilyen tervet ajánlhatunk, de jelenleg nem valószínű, hogy Kijev belemegy olyasmibe, ami területi engedményeket feltételez” – mondta a tisztviselők egyike.

(ntk/eurointegration.com.ua)