A külföldön született csecsemő anyakönyvezéséről

2022. május 7., 13:15 , 1106. szám

„A férjem ukrán, én magyar vagyok. Amikor kitört a háború, Magyarországon találtunk menedéket. Kislányunk várhatóan itt fog megszületni. A férjem szeretné, ha gyermekünk ukrán állampolgár (is) lenne. Mit kell tennünk ehhez?”

– A szülők nyilatkozata, a születéskor kiadott magyarországi anyakönyvi kivonat alapján később Ukrajnában bármikor kezdeményezhető a gyermek anyakönyvezése, s ennek alapján ő ukrán állampolgár lehet.

Ezenkívül Ukrajna diplomáciai és konzuli képviseletei változatlanul elvégzik az ideiglenesen külföldön tartózkodó ukrán állampolgárok anyakönyvezését. A vonatkozó szabályzat (Інструкція про порядок реєст­рації актів громадянського стану в дипломатичних представництвах та консульських установах України, затверджена наказом Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України від 23 травня 2001 року № 32/5/101) értelmében a gyermek születésének anyakönyvezését a konzul végzi, egyidejűleg megállapítva a származását, valamint a vezeték-, kereszt- és apai nevét.

Az anyakönyvezés a szülők (vagy az egyik szülő) írásbeli kérelme nyomán a gyermek születési helye vagy a szülők lakóhelye szerint illetékes külképviseleten történik. A szülők betegsége, halála vagy az eljárás kezdeményezését számukra lehetetlenné tevő egyéb körülmény felmerülése esetén az anyakönyvezést a hozzátartozók, más jogosult személyek is kezdeményezhetik, köztük annak az egészségügyi intézménynek a meghatalmazott képviselője, amelyben a gyermek született, vagy amelyben pillanatnyilag tartózkodik.

Ha a gyermek hajón, repülőgépen, vonaton vagy más járművön születik, az anyakönyvezést a legközelebbi konzulátuson végzik el.

A szülők kötelesek a gyermek születésének anyakönyvezése iránti kérelmet haladéktalanul, de legkésőbb a gyermek születésétől számított egy hónapon belül benyújtani.

A születés anyakönyvezéséhez a következő dokumentumokat szükséges mellékelni a kérvényhez:

• az egészségügyi intézménynek a gyermek születéséről kiadott dokumentuma; (Kivételes esetekben, ha egy gyermek nem egészségügyi intézményben születik, a szülést levezető orvos igazolása is megfelel. Orvosi felügyelet nélkül, otthon született gyermek esetén a születés tényét és idejét két, a szülésnél jelen lévő tanú aláírásával kell igazolni, vezetéknevük, nevük és apai nevük, lakóhelyük és személyazonosító okmányuk adatainak feltüntetésével. Esetleg mellékelhető a gyermeket felügyelő egészségügyi intézmény – személyi orvos – igazolása.)

• a szülők (az egyik szülő) személyazonosságát igazoló útlevél; (Ha az egyik szülő személyazonosító okmánya méltánylandó okból nem mutatható be, adatait a házassági anyakönyvi kivonat alapján tüntetik fel. A születési anyakönyvi bejegyzésben és a születési bizonyítványban az állampolgárságra és a nemzetiségre vonatkozó adatokat nem tüntetik fel.)

• az apára vonatkozó adatok bejegyzésének alapjául szolgáló dokumentum – házassági anyakönyvi kivonat, az anya nyilatkozata, az apa apasági nyilatkozata, a gyermek anyjának és apjának közös nyilatkozata, ha a szülők nem házasok; az anya és férje közös nyilatkozata, hogy a férjet nem ismerik el apaként; a gyermek apja és az anyjával házasságban élő férj közös nyilatkozata. (Házassági anyakönyvi kivonat hiányában a gyermek anyjával házasságban élő apára vonatkozó adatok feltüntetésére lekérik a vonatkozó anyakönyvi bejegyzés másolatát.)

Az anyakönyvezés alapján születési anyakönyvi kivonatot állítanak ki. A születés anyakönyvezéséért, valamint az anyakönyvezési okirat kiállításáért nem kell konzuli díjat fizetni.

Ha a konzulátus megtagadja az anyakönyvezést (az egészségügyi intézménytől vagy a születés tényét igazoló orvosi konzultációs bizottságtól származó okirat hiányában), az érintett bírósághoz fordulhat a jogi jelentőségű tény megállapítása érdekében.

A háborúra való tekintettel megtörténhet, hogy a konzulátus elutasítja az anyakönyvezést arra való hivatkozással, hogy nincs hozzáférése az anyakönyvi bejegyzések állami elektronikus nyilvántartásához. Az ilyen esetekre az Igazságügyi Minisztérium még február 26-án módosította az anyakönyvezés szabályait. Ezek szerint, ha ideiglenesen megszakadt a kapcsolat az elektronikus nyilvántartással, az anyakönyvi bejegyzést papíron ejtik meg, s nem az erre a célra létrehozott számítógépes nyilvántartásban. A továbbiakban az ilyen bejegyzést a kapcsolat helyreállását követő öt napon belül a számítógépes nyilvántartásban is kötelesek megejteni az illetékesek.

hk