Béketárgyalások: Így látják Kijevben és Moszkvában

2022. május 4., 12:24 , 1106. szám

Az elmúlt napokban Ukrajna és Oroszország elnöke is megszólalt a két ország között folyó, időnként megfenekleni látszó béketárgyalások ügyében.

Így látják Moszkvában

Vlagyimir Putyin orosz elnök április 26-án, António Guterres ENSZ-főtitkárral találkozva Moszkvában kijelentette, hogy Oroszország nem írhatja alá az Ukrajnának nyújtandó biztonsági garanciákat a Krím és a Donbász területi kérdéseinek rendezése nélkül.

„Az isztambuli tárgyalásokon (március 29. – a szerk.) azért sikerült meglehetősen komoly áttörést elérni, mert ukrán kollégáink nem kapcsolták össze Ukrajna nemzetközi biztonságának követelményeit nemzetközileg elismert határaival, bizonyos fenntartásokkal mintegy zárójelbe téve a Krímet, Szevasztopolt és az Oroszország által elismert donbászi köztársaságokat” – jelentette ki az agresszor ország elnöke, akit az Interfax–Ukrajina hírügynökség idéz.

Azonban e megállapodások elérése után Oroszország szembe találta magát a Kijev megyei Bucsa körüli helyzettel. (A harcok sújtotta településen több száz civilt gyilkoltak meg, amihez Putyin szerint „az orosz hadseregnek semmi köze” – a szerk.). Putyin nehezményezte, hogy a bucsai atrocitások után Ukrajna tárgyalóinak álláspontja a rendezésről megváltozott.

„Ők (Ukrajna képviselői – a szerk.) lemondtak arról a korábbi elképzelésükről, hogy elválasszák a Krím, Szevasztopol és a donbászi köztársaságok területének kérdését a biztonsági garanciák kérdésétől. […] És az erről szóló megállapodástervezetükben, amelyet bemutattak nekünk, egyszerűen két cikkelyben jelezték, hogy ezeket a kérdéseket az államfők találkozóján kell megoldani” – mondta Putyin.

„Számunkra egyértelmű, hogy ha ezeket a kérdéseket államfői szintre emeljük anélkül, hogy előbb legalább egy megállapodástervezet keretein belül megoldanánk, soha nem is fognak megoldódni. Ebben az esetben egyszerűen nem vállalhatunk biztonsági garanciákat anélkül, hogy meg ne oldanánk a területi kérdést a Krím, Szevasztopol és a donbászi köztársaságok vonatkozásában” – hangsúlyozta az orosz elnök.

Így látják Kijevben

Ukrajna olyan dokumentumot kíván kidolgozni biztonságunk garanciáiról, amely maximális és valódi védelmet nyújtana országunknak – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon az április 28-i sajtótájékoztatón, amelyet Kiril Petkov bolgár kormányfővel folytatott megbeszélése után tartottak Kijevben.

Szerinte miután bebizonyosodott a Budapesti Memorandum hatástalansága, Ukrajnát nem érdeklik újabb „folternyők”.

„Néha jobb, ha nincs semmid, és tudod, hogy egyedül állsz szemben az ellenséggel, mint egy nagy baráti, partneri kör, amely valójában nem fog megvédeni” – mondta.

Éppen ezért az elnök szerint Ukrajna egy alapos dokumentum kidolgozására törekszik, amely valóban működni fog.

„Ezúttal nagyon komolyan és mindent alaposan mérlegelve állunk hozzá a készülő dokumentumhoz. És a partnerországok köréhez is, amely nem hagyhat cserben bennünket, ha bármilyen agresszióra kerülne sor a jövőben” – jelentette ki az államfő.

Volodimir Zelenszkij rámutatott, a jelenlegi háború befejezése után Oroszország nem tűnik el Ukrajna keleti határáról, ezért olyan alapdokumentumra van szükség, amely lehetővé teszi, hogy államunk a jövőben együtt élhessen egy ilyen szomszéddal.

Az ukrán elnök jelezte azt is, hogy a dokumentumtervezet kidolgozása jelenleg azon országok vezetőinek biztonsági tanácsadói szintjén zajlik, amelyek a későbbekben csatlakoznak az Ukrajna biztonságát garantálók köréhez.

Később lengyel újságíróknak nyilatkozva Volodimir Zelenszkij úgy vélte, nagy a kockázata annak, hogy a háború következményei miatt lezárul bármiféle tárgyalás lehetősége.

„Ez az Oroszország által hátrahagyott következmények miatt van, amelyek – bárhol is járjanak –, nagyjából ugyanazok. Úgy tűnik, van egy módszertani útmutatójuk a gyilkolásra, és mindegyikük ugyanúgy jár el bizonyos területeken, amelyeket visszafoglalunk és látunk” – mondta.

Az elnök szerint most „túl lassú” a tárgyalások menete. Mint fogalmazott, „valamiről beszélnek ott (az orosz küldöttségben – a szerk.), de tudjuk, hogy végül mindent egy ember dönt el (Putyin – a szerk.)”. Ezért, véleménye szerint, a fontos kérdések megoldásához közvetlen tárgyalásokra van szükség Ukrajna és az Oroszországi Föderáció elnöke között.

(zzz/interfax.com.ua/MTI/pravda.com.ua)