ENSZ: Több millió tonna búza vesztegel az ukrán kikötőkben

2022. május 2., 14:33

Csaknem négy és fél millió tonna gabona áll blokád alatt Ukrajna kikötőiben. Az orosz katonai invázió következtében lezárt tengeri utak miatt a termékek nem exportálhatók – közölte Martin Frick, az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának képviselője, akit a Szabadság Rádió ukrán nyelvű weboldala idéz a dpa hírügynökség nyomán.

A háború előtt Ukrajna a világ egyik legnagyobb búzaexportőre és kukoricatermelője volt. Az ENSZ szerint sok ország függ az ukrán búzaszállítástól.

„Az éhség nem lehet fegyver” – jelentette ki Frick.

A tisztviselő a globális élelmiszerválság enyhítése érdekében az ukrán élelmiszer-szállítás újraindítását sürgette.

A nyugati országok többször figyelmeztettek, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt számos országban élelmiszerválság és éhínség várható. Márciusban az ENSZ az élelmiszerárak több mint 12 százalékos emelkedését tapasztalta, ami 1990-ben fordult elő utoljára.

Az emelkedő árak és az ellátási zavarok veszélyeztetik az élelmiszerhelyzetet a Közel-Kelet, Afrika számos országában és Ázsia egyes térségeiben, ahol a lakosság folyamatosan alultáplált, és ahol emberek millióinak túlélését jelenti a támogatással kapott kenyér és az olcsó tészta.

(radiosvoboda.org/Kárpátalja)