A kulturális örökség 191 darabját rombolták le a háború idején eddig Ukrajnában

2022. április 29., 14:32 , 1106. szám

„Az oroszok most a polgári infrastruktúrát akarják tönkretenni, ez azt jelenti, hogy immár célba vesznek múzeumokat és műemlékeket is” – nyilatkozta egy amerikai kutató az Observernek.

Nemrég látott napvilágot az az amerikai kutatás, amely arra a megállapításra jutott, hogy az orosz csapatok most már tudatosan rombolják a templomokat annak érdekében, hogy az ukrán identitást megsemmisítsék, vagy legalábbis meggyengítsék.

Virginia állam egyik múzeuma, amelynek kutatócsoportja feltérképezte a helyzetet a harcok sújtotta Ukrajnában, a londoni Guardiannak nyilatkozott, miszerint eddig az országban a kulturális örökség 191 darabját rombolták le. Ukrajna leghíresebb műemléktemploma, a Szent Szófia-székesegyház Kijevben egyelőre sértetlen. Viszont 58 székesegyház, templom, mecset szerepel az eddigi veszteséglistán, illetve 111 nemzeti emlékhely és 9 műemlék. Ukrajna keleti részén ez a folyamat még súlyosabb: az oroszok folyamatosan megsemmisítik az ukrán emlékhelyeket, és helyettük olyanokat hoznak létre, amelyek a közös múltat hangsúlyozzák. A kulturális intézmények is célpontot jelentenek: Mariupol városában lerombolták a színházat is. Bár a hágai nemzetközi egyezmény tiltja az ilyen akciókat, de nagyon ritka, hogy emiatt vizsgálat induljon az elkövetők ellen.

világ/D. P.

 

(hvg.hu//D. P.)