A beregszászi Praktik étterem is csatlakozott a kárpátaljai Egytálétel programhoz

2022. április 19., 16:28 , 1104. szám

Dr. Grezsa István magyarországi miniszteri biztos kezdeményezésére március 16-án a Hungary Helps – Magyarország segít humanitárius misszió támogatásával indult el Kárpátalján az Egytálétel program. A kezdeményezés célja az, hogy azokra a helyszínekre juttassanak el meleg ételt, ahol nincs lehetőség a főzésre. Azóta már öt vendéglátóipari egység csatlakozott az akcióhoz: elsősorban a jánosi Hotel Helikon, majd a munkácsi Monarchia, a szürtei Itália Snack & Pizza étterem és a gáti Arizóna étterem, legutóbb pedig a beregszászi Praktik Hotel és Étterem.

Az elmúlt időszakban több mint 30 ezer ételadagot osztottak ki olyan kistérségek rászorulói számára, akik jelezték a programban történő részvételi szándékaikat.

 „Az első körben megközelítőleg 300 adag ételt sikerült eljuttatni rászoruló családok számára. Az idő haladtával pedig folyamatosan növeltük az ételadagok számát” – nyilatkozta Kudlotyák Krisztina, a program kárpátaljai koordinátora. Elmondása szerint az ételadagok iránti igények napi szinten változnak, hisz vannak olyan menekültek, akik elhagyják Kárpátalját, de természetesen mindennap érkeznek újabb rászorulók is, akik száma jóval több, mint a távozóké. A visszajelzések mindenképpen pozitívak, mert a tényleges segítségnyújtás mellett a Magyarország segít logóval ellátott ételporciók jelképesen is bizonyítják azt a kárpátaljai szeretetet, mellyel szolgálni tudunk a rászorulók számára.

Rácz Patrik, a Praktik Hotel és Étterem tulajdonosa véleménye szerint az elsődleges cél a segítségnyújtás volt mind a menekültek, mind a rászorulók és az alkalmazottak számára. „A háború következtében megcsappant a forgalmunk, de ennek a programnak köszönhetően meg tudtuk tartani a munkatársainkat, sőt mi több, segítséget is tudunk nyújtani a rászorulók számára” – mondta a tulajdonos.

Az Egytálétel program gördülékeny folyamatát lelkes munkatársak és önkéntesek segítik.            

SD