Továbbra is átléphető a határ személyi igazolvánnyal

2022. április 19., 11:50 , 1104. szám

Tekintettel a hadiállapot idején kialakult helyzetre, Ukrajna Állami Határőrszolgálata (DPSZU) meghosszabbította annak a rendelkezésnek a hatályát, amely lehetővé teszi az ukrán polgárok számára, hogy személyi igazolvánnyal is átlépjék az államhatárt – derül ki a szolgálat weboldalán megjelent közleményből.

Ezek szerint a döntést az Ukrajna területén a hadiállapot idején kialakult helyzet figyelembevételével hozták meg, mivel a polgárok nem tudnak gyorsan és időben útlevélhez jutni. A körülményekből kifolyólag és a szomszédos országok illetékes hatóságaival korábban kötött megállapodásoknak köszönhetően a határőrség személyi igazolvány alapján is engedélyezi az ukrán polgárok számára az államhatár átlépését. Ez valamennyi polgárra vonatkozik, függetlenül attól, hogy melyik megyéből érkeznek – teszik hozzá.

A DPSZU egyúttal felhívja a polgárok figyelmét, hogy a határátlépés szabályait a miniszteri kabinet 1995. január 27-i, 57. sz. határozata szabályozza.

Korábban a DPSZU a helyzet normalizálódására való hivatkozással visszavonta a személyi igazolvánnyal való határátlépés lehetőségét, amit a közvélemény értetlenül fogadott.

 (ntk/dpsu.gov.ua)