Magyarországon ukrán nyelvű útmutatót állítottak fel az ukrajnai menekültek számára a határátlépésről és a segítségnyújtásról

2022. március 30., 17:19

Lakosságarányosan lebontva jelenleg Magyarországra érkezett a legtöbb ukrajnai menekült. Március 28-ig 530 587 menekült érkezett az országba a háború elől. Ezt Szentkirályi Alexandra magyar kormányszóvivő jelentette be. Ezért Magyarország ukrán nyelvű útmutató táblákat helyezett ki a menekültek könnyebb tájékozódásának érdekében, ezzel is segítve a bajbajutottak tájékozódását.

Az ukrán menekültek biometrikus útlevéllel vagy más okmánnyal is átkelhetnek a magyar határátkelőhelyeken. Az utóbbi esetben az okmányokat a vámellenőrzés előtt megvizsgálják, és ezt követően 30 napon belül egy ideiglenes tartózkodási igazolást állítanak ki az adott személy számára.

Emellett két lehetőség közül választhatnak azok, akiknek segítségre van szükségük: az első a határ közelében kialakított segélypontokon, ahol a hosszabb tartózkodás mellett, lehetőség van pihenésre, személyi higiéniára, élelmezésre; második lehetőségként amennyiben tartós szállásra van szükségük, akkor felvehetik a kapcsolatot a Sürgősségi Főigazgatóság Szállítását Biztosító munkatársaival.

(mukachevo.net/D. P.)