Romániai kormányalakítás: PNL–RMDSZ kisebbségi kormányról kezdődtek tárgyalások

2021. október 27., 12:51 , 1081. szám

Közös, kétpárti kisebbségi kormány alakításáról kezdődtek tárgyalások múlt pénteken Romániában a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) között.

Nicolae Ciuca, a PNL kormányalakítással megbízott miniszterelnök-jelöltje és Florin Citu, a PNL elnöke a PNL székházában egyeztetett Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével.

A megbeszélést követen csak a két pártelnök nyilatkozott a sajtónak. Kelemen Hunor elmondta: elsősorban azt kellett megbeszélniük, tudják-e folytatni a közös kormányzást, és arra a következtetésre jutottak, hogy igen. Ezek után a két párt tárgyalóküldöttsége szombaton összeül kidolgozni a közös kormányprogramot. Ha ez sikerül, akkor nem kétséges, hogy a kormány összetételéről, a tárcák elosztásáról is meg tudnak majd egyezni – mutatott rá Kelemen Hunor.

Klaus Iohannis államfő csütörtökön bízta meg kormányalakítással Nicolae Ciuca tartalékos tábornagyot, jelenlegi ügyvivő védelmi minisztert, akinek tíz napon belül kell bizalmat kérnie a parlamenttől az általa javasolt kormány számára.

(MTI/Kárpátalja)