A többség már nem helyesli az elnök tevékenységét

2021. július 8., 09:43 , 1065. szám

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) június végi közvélemény-kutatásának tanúsága szerint az ukránok abszolút többsége összességében nem helyesli Volodimir Zelenszkij elnök tevékenységét.

A megkérdezettek 52,7%-a nyilatkozott úgy, hogy összességében nem helyesli Zelenszkij tevékenységét, miközben 34,1%-uk helyeselte (további 13,2% nem tudott állást foglalni, vagy megtagadta a választ a kérdésre).

Ha június végén tartották volna Ukrajnában a parlamenti választásokat, hét párt került volna a Legfelső Tanácsba. A legtöbb szavazatot a jelenlegi kormánypárt, a Nép Szolgája szerezte volna (20,6%-ot a biztos szavazóktól, akik már tudják, hogy kire adják a voksukat, és 13,7%-ot valamennyi megkérdezett körében). A második helyen három párt osztozik gyakorlatilag holtversenyben, vagyis a hármuk közötti különbség kisebb, mint a közvélemény-kutatás mérési hibahatára (3,3%–1,5%). Az egyik párt az Ellenzéki Platform – Az Életért (16,9%, illetve 11,2%), a másik az Európai Szolidaritás (15% és 9,9%), a harmadik pedig a Haza (14,7%, illetve 9,7%). A parlamentbe jutási küszöbhöz (5%) közeli eredményre számíthat az Erő és Becsület (7%, illetve 4,6%), Oleh Ljasko Radikális Pártja (5,7%, illetve 3,8%) és Hrojszman Ukrajnai Stratégiája (5,1%, illetve 3,8%). A válaszadók 15,9%-a közölte, hogy nem döntötte el, kire adná a voksát, 14,9%-a, pedig kijelentette, hogy nem szándékozik elmenni szavazni.

A megkérdezettek 64%-a úgy vélte, hogy helytelen irányban haladnak a dolgok az országban. Ezzel ellentétes véleményen csupán 20%-uk volt. A válaszadók 16%-a nem tudott válaszolni a kérdésre, vagy megtagadta a választ.

Érdekes, hogy a válaszadók 71,7%-a támogatta, hogy tartsanak népszavazást a mezőgazdasági földek értékesítésének tilalmáról. Csupán 21% ellenezte az elképzelést, míg 7,2% nem tudott állást foglalni, vagy nem kívánt válaszolni. Amennyiben sor kerülne a referendumra, amelyen feltennék a polgároknak a kérdést: „Támogatja a mezőgazdasági földterületek értékesítésének tilalmát?”, az összes megkérdezett 65,2%-a szavazna igennel (a biztos résztvevők körében arányuk 74,9%), míg 21,8%-a nemet mondana. A válaszadók 6,5%-a mondta azt, hogy nem menne el népszavazni, 6,4%-a pedig nem tudott dönteni, vagy nem kívánt válaszolni. Ezenkívül megtudhattuk, hogy az ukránok 84,1%-a nem támogatja a mezőgazdasági földek eladását külföldieknek.

Kikérték a kutatásban részt vevők véleményét a készülő oligarchaellenes törvényről is. Kiderült, hogy 56,4%-uk szerint a jogszabály nem veszélyezteti az oligarchákat. Csupán 20,4% lát benne veszélyt az ország legtehetősebb és legbefolyásosabb embereire nézve.        

(hk)