Már a cigicsempész is terrorista?

2021. április 3., 10:29 , 1052. szám

Volodimir Zelenszkij elnök, illetve az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) újabb szankciókkal szórakoztatta az ország lakosságát. Ezúttal Ukrajna legjelentősebb csempészeinek mondott személyek, köztük kárpátaljai lakosok ellen vezettek be korlátozó intézkedéseket.

A tréfás kedvében lévő Volodimir Zelenszkij elnök az RNBO április 2-i ülésén történtekről szólva kijelentette, hogy „eljött a feketepéntek egy sor jogi és magánszemély számára. Elsősorban csempészésről van szó. Ez Ukrajna elleni gazdasági terrorizmus. … Ma Ukrajna történetében először vezettek be egyéni szankciókat – többek között blokkolták az aktívumaikat, vagyonukat – olyan személyekkel szemben, akiket a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács, valamint az SZBU elemzése szerint a Top 10-nek lehet nevezni az ukrán csempészetben”.

Zelenszkij kijelentette, hogy a csempészés mintegy 300 milliárd hrivnya kárt okoz a költségvetésnek, és utalt rá, hogy további érintettekkel szemben is szankciók bevezetésére lehet számítani. A szankciók alkalmazása elsősorban pénzeszközök, cégek zárolását jelenti.

A csempészek szankcionálása mellett felmentették tisztségéből az Állami Vámszolgálat több mint 100 munkatársát, vezető beosztású tisztviselőket is, közülük 23-at Kárpátalján.

Nem sokkal később az RNBO közzétette a szankciókkal sújtottak listáját: Ivan Bokalo (Lemberg – Lviv), Valerij Pereszoljak (Kárpátalja, Minaj), Jurij Kusnyir (Csernyivci megye, Sztarij Vov­csanecj), Olekszandr Jeremincsuk (Csernyivci), Oreszt Firmanyuk (Kárpátalja, Nagyszőlős), Vagyim Alperin (Odessza), Olekszandr Csudakov (Odessza), Viktor Serman (Odessza), Olekszandr Kravcsenko (Odessza), Volodimir Gyiduh (Lemberg).

Kik ők?

A szankciókkal sújtott személyek többsége jól ismert a média és a tartalmait rendszeresen fogyasztók előtt. Ivan Bokalóról például köztudott, hogy pályája egy korábbi szakaszában volt már a Lemberg Megyei Tanács képviselője és vámtisztviselő is. Tevékenysége  – állítólag – elsősorban külföldi személygépkocsik ukrajnai behozatalával kapcsolatos. Az ukrán sajtó azonban úgy tudja, hogy Bokalo csupán amolyan „középvezető” egy olyan jelentősebb struktúrában, amelynek irányítói nem szerepelnek a Zelenszkij-féle Top 10-ben.

A minaji Valerij Pereszoljakot jól ismerheti az olvasó, ha másról nem is, hát arról mindenképpen, hogy ő az ukrán élvonalban szereplő FC Minaj labdarúgóklub elnöke. A sajtóban amolyan kárpátaljai csempészkirályként szerepel. Állítólag ő szervezi a mikrobuszos kereskedelmet a csapi határátkelőn át, miáltal minden vámvizsgálat nélkül jut tekintélyes mennyiségű áru Európából Ukrajnába, illetve Ukrajnából Európába. Ezek azok a bizonyos „olasz mikrobuszok”.

A lista másik kárpátaljai szereplője a nagyszőlősi Oreszt Firmanyuk, akit korábban az ország első számú csempészének is neveztek. Hivatalosan Firmanyuk egy sor külkereskedelemmel foglalkozó vállalat tulajdonosa. Még 2015-ben az UNN-nek nyilatkozva maga sem tagadta, hogy időnként az „adóoptimalizálás” módszereihez folyamodik az import tekintetében, ám mint megjegyezte, így vagy úgy valamennyi piaci szereplő ezt teszi.

A lista legismertebb szereplője valószínűleg az odesszai Vagyim Alperin. Tavaly letartóztatták a NABU munkatársai, ám 76,6 millió hrivnya óvadék ellenében rövidesen szabadlábra került. Állítólag azóta is Odesszában él és dolgozik.

Érdekes lehet az olvasó számára az ugyancsak odesszai Olekszandr Kravcsenko is, aki pályafutását az Ukrán Biztonsági Szolgálat Odessza megyei főosztálya nyomozati osztályának vezetőjeként kezdte, majd az országos nyomozati főosztály helyettes vezetője lett. A sajtó úgy tudja, az ő asztala volt a titkosszolgálaton belül a csempészés elleni küzdelem. Rossz nyelvek szerint az lehetett a filozófiája, hogy amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére.

Miért éppen ők?

Nem lehet véletlen, hogy a témához konyítók egybehangzóan teszik fel a kérdést: miért éppen erre a tíz emberre csapott le az RNBO? Egyfelől a listában több másodvonalbeli „játékos” szerepel, másfelől pedig jelentős számban hiányoznak a névsorból olyan emberek, akiknek pedig mindenképpen ott lenne a helyük. Az is felmerült, hogy a listáról hiányzók néhány esetben azoknak a közvetlen vetélytársai a csempészvilágban, akikre most lecsapott a hatalom. Emellett a zn.ua azt írja forrásaira hivatkozva, hogy a listáról az utolsó pillanatban kihúztak 10 nevet.

Szankciók vagy bíróság?

Akárhogyan is, az RNBO „szankciós” tevékenységével egyre határozottabban átlép egy képzeletbeli „vörös” vonalat, amennyiben a törvények fölé helyezi magát.

Dmitro Razumkov, a Legfelső Tanács elnöke, aki az RNBO ülésein már nemegyszer a szankciós intézkedések ellen szavazott, a censor.net-nek adott minapi interjújában leplezetlenül fejtette ki a véleményét.

„Minden nagyon egyszerű: ha nem tudod, hogyan cselekedj, tégy a törvény szerint. Vesszük a törvényt, olvassuk, és ennek alapján hozunk döntést. Ezen alapulnak a szavazásaim eredményei a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsban” – fogalmazott.

Úgy vélte, szankciókat más államok polgáraival szemben kell alkalmazni, akiket az ukrán igazságszolgáltatás „fizikailag nem képes elérni”.

„Ha pedig ukrán gazdasági egységekről vagy ukrán állampolgárokról van szó, akik megsértették törvényeinket, és még inkább, ha az országunk ellen munkálkodnak, akkor itt nem szankciókat kell alkalmazni. Itt a rendvédelmieknek végig kell vinniük az egész folyamatot, a vétkeseknek pedig el kell nyerniük a megérdemelt büntetést. Pontosan ezt az eljárást írja elő az ukrán Büntetőtörvénykönyv” – adott hangot meggyőződésének a politikus.

Marina Sztavnyijcsuk szerint, aki korábban a Velencei Bizottságban is dolgozott, az RNBO jogász tagjai elárulják Zelenszkijt, amikor a hasonló döntések mellett szavaznak. Mint a vesti.ua-nak nyilatkozva rámutatott, A terrorizmus elleni küzdelemről szóló törvény egyértelműen meghatározza a terrorizmus fogalmát, és beláthatatlan következményekkel járhat, ha olyan jelenségekre is rá akarják erőltetni ezt a fogalmat, mint a csempészet. Bármikor előfordulhat ugyanis, teszi hozzá, hogy terrorizmust vélnek felfedezni a szociális, a kulturális vagy az információs szférában is.

(ntk)