Organika – Healthy Store and Café

2021. március 23., 16:27 , 1050. szám

Napjainkban egyre több ember él együtt különböző érzékenységgel, mint például glutén- vagy laktózérzékenység, sokan cukorbetegséggel küzdenek, vagy valamilyen diétával kell összeegyeztetniük étrendjüket, emellett egyre többen választják a vegán étrendet is. Ezen étrendek betartása nem egyszerű feladat, legfőképp azért, mert sok termék és alapanyag eddig nem volt kapható városunkban, sőt a környező nagyobb városokban sem. Ebben nyújt segítséget számunkra az Organika – Healthy Store and Café. Az üzletet a Dobsa és a Puskás család közösen indította, s ott csupa egészséges terméket van lehetőségünk megvásárolni. Bátran állíthatjuk, hogy Beregszász kis kincsesládája lett az új üzlet. Magáról az ötletről és a vállalkozás részleteiről, kínálatáról Dobsa Istvánnal és Puskás Róberttel beszélgettünk.

– Hogyan jött az ötlet, hogy egy kizárólag egészséges termékeket árusító boltot nyissatok?

Puskás Róbert: Idén januárban, amikor egyik alkalommal összeült a két család, fogalmazódott meg az ötlet, hogy közös vállalkozásba szeretnénk kezdeni. Végül egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy merünk nagyot álmodni – és belevágtunk. Nem távoli dolog számunkra a vállalkozás indítása, hiszen feleségemmel, Puskás Ildikóval már negyedik éve működtetjük vállalkozásunkat. Figyelembe véve, hogy magam is cukorbeteg vagyok, nem volt szükség hosszas gondolkodásra ahhoz, hogy eldöntsük, az egészséges életmód és az egészséges táplálkozás lesz a mostani vállalkozásunk fő célja. Miután megfogalmazódott a célunk, úgy gondoltuk, sokan élnek együtt más és más érzékenységgel, esetleg betegséggel, így kifejezetten a glutén-, laktózérzékenyek és cukorbetegek mindennapjait szerettük volna könnyebbé tenni azzal, hogy lehetőséget biztosítunk számukra a lemondások nélküli és teljes értékű étkezéshez.

– Milyen termékek kaphatók az üzletetekben?

Puskás Róbert: Beszállítóinkkal szerződésben állunk, ami azt jelenti, hogy mindegyik beszállítónk minőségi tanúsítványt biztosít termékeiről. Minden élelmiszerünk ellenőrzött minőségű, csakis egészséges, jónak bizonyuló termékeket árulunk. Jelenleg üzletünkben németországi, magyarországi és ukrajnai termékeket lehet vásárolni. Nagy hangsúlyt fektetünk a helyi termelők által készített, természetes eredetű ételek és italok forgalmazására is, ezzel támogatva őket a saját vállalkozásuk fenntarthatóságában. Benéből van például házi készítésű lekvárunk, Fancsikáról pedig természetes zöldség- és gyümölcslevünk (sárgarépa, alma és cékla). Emellett a hét folyamán keresett fel minket egy beregszászi pékség, amely egészséges alapanyagok feldolgozásával süt kenyeret. Így hamarosan mindennap frissen sült kenyér is várja a boltba látogatókat.

Nyitás előtt végeztünk egy online közvélemény-kutatást, így tisztábban kirajzolódtak az igények. Nagyon sokan kitöltötték a kérdőívünket, ami nagy segítség volt számunkra abban, hogy pontosan tudjuk, mivel töltsük fel üzletünk polcait. Meglepő számunkra, hogy sokan hosszú órákat utazással töltenek ahhoz, hogy beutazzanak a városba, és nálunk vásároljanak. Voltak már vendégeink Viskről, Nagyszőlősről, Munkácsról, Ungvárról is. Mivel még csak pár hete vagyunk nyitva, alkalmazkodnunk kell a vásárlóink igényeihez, hiszen amint feltöltjük polcainkat, vásárlóink rövidesen le is ürítik azokat, ami nagy öröm számunkra.

– A megvásárolható termékek mellett milyen szolgáltatásokat nyújt az Organika?

Dobsa István: Az alapkoncepció az volt, hogy ne csak egy egészséges termékeket árusító bolt legyünk, hanem legyen üzletünknek kávézórésze is, ahol bárki el tud fogyasztani kellemes hangulatban egy kávékülönlegességet, egy finom teát. Így boltunkban kialakítottunk egy kávézót is, amely szolgáltatás a karanténintézkedések miatt sajnálatos módon még nem vehető igénybe, viszont elvitelre már most is tudunk biztosítani jóízű és egészséges italokat, mint például hagyományos és koffeinmentes, valamint csökkentett szénhidráttartalmú kávét, magas rosttartalmú teát. Reményeink szerint az Organika egy olyan kis ékszerdobozzá növi ki magát, ahol mindenki megtalálja a saját igényeinek megfelelő ételeket és nélkülözhetetlen alapanyagokat, emellett mindenki jó szájízzel tér vissza hozzánk. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz mindkét család alapelve az, hogy ötven százalék a kínálat, és ötven százalék a kiszolgálás. Épp ezért nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy kedves, hozzáértő kiszolgálás és minőségi kínálat várja a vásárlókat.

– Igaz, fiatal vállalkozásról van szó, viszont megfogalmazódott-e bennetek valamilyen bővítés, fejlesztés?

Dobsa István: Igen, nagyon szeretnénk a kínálatunkat a vásárlók igényeihez mérten folyamatosan fejleszteni, bővíteni. Terveink között szerepel az is, hogy saját készítésű süteményeket árusítsunk üzletünkben, amit a boltban megtalálható alapanyagok felhasználásával készítünk el. Emellett üzletünk előtt szeretnénk egy teraszt kialakítani, hogy a megvásárolt italokat, ételeket kényelmesen a szabadban is el lehessen fogyasztani. Mindezek mellett az igények növekedésével és üzletünk hírének terjedésével a jövőben szeretnénk más városokban is üzletet nyitni, hogy eljuttassuk az egészséges étkezés lehetőségét Kárpátalja szinte bármely szegletébe.

Az Organika – Healthy Store and Café Beregszászban a Széchenyi utca 16. szám alatt található. Hétfőtől vasárnapig szeretettel várják a vásárlókat 7.00 és 17.00 óra között (ebédidő nélkül, közép-európai idő szerint), illetve megtalálhatók Facebook felületen is Organika – Healthy Store and Café néven.          

K. K.