Letelepedés Izraelben

2020. szeptember 8., 09:17 , 1022. szám

„Megkaptam az izraeli munkavállalási vízumot, s hamarosan munkába állok. Ha kiutazok, mennyi idő múltán kérvényezhetem az ottani hatóságoknál a letelepedési engedély megadását?”

– Letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot Izraelben – tartózkodási helyüktől függetlenül – a zsidók, házastársaik, gyermekeik és unokáik kaphatnak. Ehhez a zsidó származású személynek be kell nyújtania az izraeli hatóságoknak az előírt dokumentumokat. A kérelem elbírálása körülbelül egy hónapot vesz igénybe, s rendszerint pozitív eredménnyel zárul. Amennyiben azonban a zsidó származású személy valamilyen okból vallást váltott, rá nem vonatkozik ez a jogszabály biztosította lehetőség.

Lényegesen nehezebb a dolga azoknak, akikre nem vonatkozik a hazatelepítési törvény. A nem zsidó származásúaknak szinte lehetetlen letelepedési engedélyt és állampolgárságot szerezni. Erre leginkább az izraeli állampolgárral kötött házasság nyújt lehetőséget.

Manapság lehetőség van munkavállalási vagy tanulmányi vízummal hosszabb időt tölteni Izraelben, ezek a vízumok azonban csak a munkavállalási szerződés lejártáig vagy a tanulmányok befejezéséig érvényesek, azután a külföldinek el kell hagynia az országot. E vízumok nem jogosítanak fel a letelepedési engedély vagy az állampolgárság megadásának kezdeményezésére.

Részletesebb információért keresse fel Izrael kijevi nagykövetségének weboldalát: https://embassies.gov.il/kiev/Pages/default.aspx

hk