Választások: Plakátok és „adminreszursz”

2020. augusztus 26., 20:17 , 1021. szám

A politikusok nem várták meg a választási kampány hivatalos kezdetét, máris teljes gőzzel folyik a választók győzködése. Még nem tudhatjuk, kik kerülnek ki győztesen az idei megmérettetésből, de már most nyilvánvaló, hogy a választási törvényen kívül gyakorlatilag semmi nem változott az országban.

A kampánynak hivatalosan a választások előtt ötven nappal, vagyis szeptember 5-én kellene elkezdődnie, mégsem tekinti senki elhamarkodottnak az augusztus közepi kampánykezdést. Ukrajnában kedvelik a hosszú, mondhatni kimerítő kampányokat. Sőt, némelyek egyenesen megkésett kampánykezdést emlegetnek idén, amiért a parlament csak július közepén módosította a Választási törvénykönyvet, s írta ki a helyhatósági választásokat. Indoklásuk szerint így kevés idő jut a kampánystábok megszervezésére, a választási bizottsági tagok és a képviselőjelöltek toborzására. Ez az aggodalom azonban elsősorban a közelmúltban létrehozott pártok esetében indokolt, amelyek eddig nem érkeztek, vagy nem is törekedtek különösebben létrehozni a helyi szervezeteiket, így most a nulláról kellett elkezdeniük a munkát.

Emellett a választásokra is rányomja bélyegét a koronavírus-járvány. Napi szinten elmélkednek a politikusok és a szakértők a választások esetleges elhalasztásáról, s ez a bizonytalanság várhatóan egészen a szavazásig kitart majd.

A „kölcsönvett” szlogen

A kampány a hagyományokhoz híven plakátháborúval kezdődött. Ezúttal hiányoznak az igazán ötletes plakátok, de a hozzáértők szerint a helyhatósági választások éppen abban különböznek a parlamenti vagy az elnökválasztásoktól, hogy ilyenkor – ideális esetben – nem elég egyetlen szellemes megoldás, minden régió egyéni megközelítést igényel.

Az első kisebb „leleplezésen” is túl vagyunk, amelynek a Nép Szolgája esett áldozatául. „Україна – це ти” (Ukrajna te vagy) – hirdetik a kormánypárt óriásplakátjai, csakhogy ezt a szlogent nem ők találták ki. Julija Timosenko jelmondata a 2009–2010-es elnökválasztás idején így hangzott: „Україна переможе! Україна – це ти” (Ukrajna győzni fog! Ukrajna te vagy). Ugyanakkor a jelek szerint Timosenkóékat nem izgatta fel különösebben a „plágium”, ahogyan – a legutóbbi felmérésekből ítélve – a választókat sem. (Lásd írásunkat a friss közvélemény-kutatási eredményekről itt!)

A jó öreg „adminreszursz”

Néhány napja kiderült, hogy a Mikolajiv megyei Kazanka községnél a helyi 17. számú állami tűzoltó- és mentőalakulat speciális járművének létrájáról ragasztották a kormánypárt óriásplakátját civil ruhás személyek. A furcsa jelenetre az arra járó polgárok figyeltek fel, s mindjárt világgá kürtölték a dolgot a közösségi média segítségével. Ihor Nehulevszkij, a Nép Szolgája e térségből megválasztott parlamenti képviselője a nikvesti.com-nak azt állította, a tűzoltóság járműve azért vett részt a plakátragasztásban, mert a tűzoltók – amolyan mellékkeresetként – magaslati munkákat végeznek a reklámügynökséggel kötött szerződés alapján. A közösségi oldalak sokat megélt népe azonban nemigen hitt neki. Főleg azért bizalmatlanok az emberek, mert nem ez volt az első eset, amikor felmerült a gyanú, hogy bizony a korrupció felszámolásának ígéretével hatalomra került „Ze!”-kormányzat tisztviselői is visszaélnek a hivatali helyzetükkel a választási kampány alatt.

„Ze!” és a kozák

Az Ukrán Választók Bizottsága (KVU) civil jogvédő szervezet például felhívja a figyelmet, a Nép Szolgája részéről több alkalommal is utaltak rá, hogy a párt által a helyhatósági választásokon indítani szándékozott jelöltek ellenőrzésébe be kívánják vonni az Ukrán Biztonsági Szolgálatot és más állami hivatalokat, holott ez ellentétes a jogszabályokkal. Többek között emlékeztetnek, hogy Olekszij Petrov, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció vezetője az Ukrinformnak adott interjújában kijelentette, a helyhatósági választásokon összehangolhatja munkáját az Elnöki Hivatallal, ami a Nép Szolgája párt jelöltjeinek ellenőrzését illeti.

A KVU ezenkívül felrója az államfőnek, hogy vidéki útjai során a Nép Szolgája párt mellett agitál. A kormánypárt természetesen tagadta a civilek állításait, ám a világhálón is megtekinthető felvételek kevés kétséget hagynak a vádak megalapozottságát illetően. Az egyik felvételen az elnök személyesen viszi házhoz idős emberek nyugdíját, küldeményeit, miközben teszteli az Ukrposta új járműveit és szolgáltatásait. Egy felújított gyermekotthonban tett látogatása alkalmával Zelenszkij „spontán” kosárlabdázni kezdett, bemutatva, hogy milyen jópofa vezetője is ő az országnak. A kíséretében lévő készséges hivatalnokok természetesen lelkesen megtapsolták a főnök produkcióját. Zaporizzsja megyében egy hagyományőrző kozákkal mutatott be cirkuszi trükköt az államfő. A kozák rettenetes hadonászás közepette Zelenszkij tenyerén vágott félbe szablyájával egy uborkát, s a bátorságpróbát kiálló elnök természetesen ezúttal is tapsot érdemelt.

Legalábbis kérdéses azonban, mutatnak rá szakértők és Zelenszkij politikai ellenfelei, vajon ilyen elcsépelt trükkökkel feledtetni lehet-e az afféle balfogásokat, mint hogy az államfő éppen akkor költözött ki a Kijev melletti felújított elnöki rezidenciába, amikor a lakosságot kitartásra buzdítják a járvány okozta gazdasági válság közepette. Ráadásul egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a kormányzat nem képes megbirkózni a koronavírus-járvánnyal.

„Főszerepben” a magyarok

Kárpátalján még nem a választási hírek uralják a médiát és a közbeszédet, de nálunk is beindult a választási gépezet.

Az idei kampány egyik sajátossága, hogy szinte sehol nem tűnik egyértelműnek a választási küzdelem kimenetele. A szakértők óvatosak az országos pártok várható kárpátaljai eredményeit illetően. Úgy tűnik, akárki nyeri is a választásokat, az önkormányzatok egy jelentős részében a győztesek nem tudnak majd önállóan kormányozni. Ekkor következhet el a helyi politikai erők ideje, amelyek segíthetnek a győzteseknek létrehozni a tanácsi többséget. Az ellenzéki sajtó szerint a Nép Szolgája máris megkezdte az egyeztetést a regionális pártokkal.

Helyi politikai erőknek Kárpátalján ezúttal a Ridne Zakarpattya és az Andrij Baloga Csapata tömörülések tekinthetők. Hagyományosan ebbe a kategóriába sorolják vidékünkön a magyar érdekképviseleti szervezetek pártjait is. Amilyen meglepetést okozott a kárpátaljai ukrán közvélemény és média számára legutóbb, öt évvel ezelőtt, hogy a két magyar párt összefogott, és együtt szép eredményeket értek el, most ugyanolyan értetlenül figyelik, hogy előfordulhat, a „KMKSZ” Ukrajnai Magyar Párt és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt esetleg mégsem lép szövetségre a helyhatósági választások előtt.

A Zakarpattya Online adott hírt arról az Ungvári Sajtóklubban rendezett minapi kerekasztal-beszélgetésről, amelynek résztvevői a helyhatósági választások kárpátaljai sajátosságait elemezték. Dmitro Tuzsanszkij politológus, a KVU megyei szervezetének vezetője egyebek mellett arról beszélt, hogy amennyiben a két magyar párt nem működik együtt, az jelentősen ronthatja a választási eredményeiket. Hasonló véleményen volt Fegyir Sandor professzor, az Ungvári Nemzeti Egyetem szociológia és szociális munka tanszékének vezetője, aki szerint önállóan indulva nehéz lesz bejutniuk a magyaroknak a megyei tanácsba. Bátran élhetünk azonban a gyanúperrel, hogy az elemzők újkeletű érdeklődése a magyar „belügyek” iránt nem egészen véletlen. Gondoljunk például Sandornak arra a megjegyzésére, miszerint a szociológiai felmérések értelmében Kárpátalján egyedül tíz „magyarul beszélő” (vélhetően magyar többségű) kistérségben nem szerez többséget a Nép Szolgája október 25-én.

Egyébként a szakértők több kárpátaljai régióban – mindenek­előtt a megye nagyvárosaiban, Ungváron és Munkácson – éles küzdelemre számítanak. Várhatóan a két város egyikében sem sikerül a jelölteknek az első fordulóban megszerezni a szavazatok 50%-át (plusz egy voksot), vagyis szinte bizonyosan második fordulóra, elhúzódó szembenállásra van kilátás.

 (ntk)