Idén is volt adventi vásár Beregszász szívében

2019. december 17., 10:35 , 986. szám

Kézműves-különlegességek, gasztronómiai ínyencségek, forralt bor és hagyományőrző kulturális programok várták mindazokat, akik december 14-én és 15-én ellátogattak Beregszász főterére. A hatodik alkalommal megrendezésre került adventi vásár most is nagy népszerűségnek örvendett a Vérke-parti városban.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) közös szervezésében megrendezett vásárra idén is megyénk legkiválóbb magyar kézművesmesterei hozták el portékáikat. A kézműves ajándéktárgyak mellett gasztronómiai finomságok is várták az érdeklődőket: házi sajtok, kolbászok, kürtőskalács, tészták, borok, pálinkák és megannyi finomabbnál finomabb készítmény. A vásár alkalmával a beregszászi magyar konzulátus standjánál meleg ételként székelykáposztát és forralt bort is lehetett vásárolni a magyar élelmiszerek és italok mellett, melyek bevételéből a konzulátus munkatársai a Técsői Hollósy Simon Középiskolát támogatták. A mezőgecsei stand csörögével, forró teával, míg a beregszászi önkormányzat paprikás krumplival várta az érdeklődőket.

A szervezők célja a programmal, hogy olyan különleges termékekhez jussanak a turisták és a helyiek, amelyeket nem mindennap tudnak megvásárolni. Az adventi vásároknak nagy hagyományuk és több száz éves múltjuk van a nyugat-európai keresztény kultúrákban, amit hat évvel ezelőtt Beregszászban is szerettek volna meghonosítani, ezáltal is közelebb hozva az ünnep hangulatát.

Így a vásár immáron hat éve ad helyet a Kárpátaljai Betlehemes Találkozónak is, amely az idei éven negyed évszázados jubileumi esemény is volt egyben. Kárpátalján még élő hagyomány a betlehemezés, a mostani találkozó alkalmával is hagyományőrző csapatok érkeztek a megye különböző pontjairól.

A vásárt és az ünnepséget megnyitó Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul beszédében elmondta, hogy karácsony ünnepe azért is nagyon fontos, mert ilyenkor mindenki hazatalálhat újra szülőföldjére.  „Az ünnepek erre adnak áldott alkalmat a családok számára. A legfontosabb jelentősége az adventnek, hogy családunkkal együtt várakozunk, és az öröm közös lesz, amikor beteljesedik az áldott karácsony” – fogalmazott a diplomata.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere megköszönte a KMKSZ-nek és a KMTT-nek, hogy idén is megszervezték az adventi vásárt. Örömmel jegyezte meg, hogy az adventi vásár Beregszászban is hagyománnyá vált a nyugati kultúrákhoz hasonlóan. „A karácsony már Krisztus korában is színpompás és ajándékhozó időszak volt. A vásáron pedig mindenki megtalálhatja a neki érdekes elfoglaltságot, ki is próbálhatja magát a népi mesterségek valamelyikében” – jegyezte meg a polgármester.

Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a karácsonyi forgatag hevében az ember hajlamos elsiklani az ünnep igazi lényege fölött. Advent az Úr eljövetelét jelenti, ez az ünnep nemcsak szokás és hagyomány kell, hogy legyen, de lelki hitbéli tartalommal is kell bírnia – hívta fel a figyelmet az elnök. „Advent lehetőséget ad az elcsendesedésre és a várakozásra. Próbáljunk ilyenkor több időt fordítani egymásra, gyakoroljunk megértést, elfogadást. Kívánom, hogy a szeretet és a békesség tegye csodássá mindenki számára az ünnepet, és remélem, hogy a békepártiak is legyőzik Ukrajnában a háborús uszítókat” – mondta Sin József.

A köszöntők után kezdetét vette a betlehemes találkozó. A zsűri tagjai idén Sin Edina, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház programszervezője és Kalanics Éva, a Salánki Mikes Kelemen Középiskola tanára voltak, a zsűri elnöke pedig dr. Kész Margit néprajzkutató, a főiskola tanára volt. A betlehemes találkozón 11 csapat lépett színpadra, akik előadásukban a még élő kárpátaljai betlehemes hagyományvilágot mutatták be szebbnél szebb produkciókban.

Dr. Kész Margit, a találkozó zsűrielnöke kérdésünkre elmondta: „Nagyon fontos az, hogy a több évszázada elfogadott szereplők jelenjenek meg a betlehemes játék során. Tudnunk kell, hogy a betlehemes játék szereplői mindig fiúk, férfiak voltak. A templombetlehemest idősebb férfiak adták elő, a falvakban járó férfiak csoportját pedig fiatalabb fiúk alkották. Figyelembe vesszük az öltözetet is, hogy mennyire tükrözi a XX. elejének öltözködési hagyományát, valamint pluszpontnak számít, ha a saját nyelvjárásukban adják elő a szöveget, illetve odafigyelünk az előadói készségre is.”

Az idei éven is díjazták a legkiválóbb produkciókat. Az első, második és harmadik helyezettek pénzjutalomban részesültek. A zsűri döntése alapján különdíjban részesült a Tiszacsomai KMKSZ felnőtt betlehemes csoportja, szintén különdíjban részesült a Tiszacsomai Kultúrház Csillagforgató csoportja. Harmadik helyre a Mezőgecsei Görögkatolikus Betlehemes Csoportot szavazta meg a zsűri, a második helyezést a Sárosoroszi Kökörcsin Betlehemes Csoport érte el, míg az idei év első helyezettje a Tiszacsomai Kultúrház Betlehemes Csoportja lett. A díjakat Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára, a program főszervezője és dr. Kész Margit, a zsűri elnöke adta át.

A vásár másnapján, december 15-én is érdekes programokkal várták az érdeklődőket, hiszen a színpadon a kárpátaljai magyar egyházi kórusok adventre hangoló fellépéseit tekinthette meg a nagyérdemű, s közben továbbra is lehetőség volt válogatni a különlegesebbnél különlegesebb kézművesportékákból.

Mester András, a KMTT elnöke, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkára köszöntőjében kiemelte, az adventi vásár méltó előestéje a karácsonynak. Köszönetét fejezte ki a kárpátaljai kézműveseknek, hogy vették a fáradságot és kijöttek a rendezvényre, elhozva termékeiket, valamint a kórusoknak, akik előadásukkal emelték a vásár hangulatát.

VE