Magyarországi támogatással épült görögkatolikus ifjúsági központ Tuholkán

2019. november 26., 19:53 , 983. szám

A magyar kormány, Fényeslitke önkormányzata, valamint a helyi közösség példaértékű összefogásának köszönhetően létesült görögkatolikus Ifjúsági Lelki Központ a Lemberg megyei szkolei járási Tuholka faluban. A központ hivatalos átadása alkalmából november 24-én, vasárnap ünnepséget tartottak, melyet megtisztelt jelenlétével Íjgyártó István, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott ukrajnai nagykövete, valamint magyar részről Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Kuti László, első beosztott konzul, Erdei Péter, Magyarország beregszászi konzulja, Mártha Tibor, Fényeslitke polgármestere. Ukrán részről jelen volt Olekszij Trenics, a Szkolei Járási Tanács elnökének tanácsosa, Roman Csugyijovics, a Szkolei Járási Állami Közigazgatási Hivatal első elnökhelyettese és mások.

A falu életében kiemelkedő esemény a helyi a görögkatolikus templomban vette kezdetét, ahol a Szambori-Drohobicsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke tartott ünnepi misét a helyi lelkésszel közösen.

Ezt követően a vendégek és a hívek átvonultak a templomtól nem messze található új görögkatolikus Ifjúsági Lelki Központba, amely Tuholka és a környező falvak fiataljai számára szolgál majd közösségépítő, gyülekezeti és találkozási helyként. A létesítményben helyet kap vasárnapi iskola, énekkar és lesz énekoktatás, de van benne filmvetítésre alkalmas terem is, a felső szinten pedig vendégszobákat alakítanak ki, ezzel is támogatva a vidék turizmusának fejlődését.

Az épületszentelő görögkatolikus liturgián Íjgyártó István avatóbeszédét Szent Pál apostol rómaiakhoz írt levelének 15. fejezetéből idézve kezdte: „Adja nektek a türelem és vigasztalás Istene, hogy Krisztus Jézus akarata szerint egyetértők legyetek. Így egy szívvel, egy szájjal magasztalhatjátok Istent, Urunk, Jézus Krisztus atyját. Fogadjátok el tehát egymást, amint Krisztus is elfogadott titeket Isten dicsőségére.”

– Ezen alkalom szép példázata, hogy annak ellenére, hogy különböző nyelveken dicsérjük az Urat, hegyek és határok választanak el minket, a céljaink közösek, hiszen a hit és az ifjúság mindannyiunk számára nagyon fontos – folytatta a nagykövet.

Íjgyártó István kiemelte, hogy ez egy különleges nap:

– Egy sajátosan fontos alkalomra gyűltünk össze, hogy itt, Tuholka településen egy görögkatolikus ifjúsági központot adjunk át, amely a magyar kormány támogatásával készült el. Nagyon fontos, hiszen számos félreértés cáfolatára Magyarország nemcsak Kárpátalja területén és nem kizárólag a magyarlakta vidékeken, hanem másutt is igyekszik segíteni Ukrajnának – hangsúlyozta a nagykövet és kiemelte: nagyon fontos, hogy ezen a jellegzetesen hegyvidéki területen, ahol eléggé szétszórtan élnek az emberek, legyen egy hely, ahol össze tudnak gyűlni, lelki életet lehet élni, a fiatalok egymásra találhatnak.

Úgyszintén elhangzott, hogy Magyarország 17 millió forinttal járult hozzá, ezenkívül Fényeslitke önkormányzata is támogatta, de magánszemélyek is hozzájárultak a központ kialakításához.

Mint ismeretes, tavaly Tuholkában a magyar kormány támogatásával egy sziklakápolna és kereszt­út is épült. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért épp ott, és honnan ered a kapcsolat. Nos, Magyarország és Tuholka kisközség együttműködése szinte hihetetlen történettel vette kezdetét. Néhány éve a településen találták meg a Vereckei-hágón 1896-ban állított egykori millenniumi honfoglalási emlékmű két részét. Tuholka község vezetése és lakossága nagy segítséget nyújtott a szovjet hatóságok által az 1960-es években eltávolított, s a magyarok számára kiemelkedő jelentőségű egykori millenniumi honfoglalási emlékmű darabjainak felkutatásában és összegyűjtésében. Majd 2014-ben az ukrán–magyar jószomszédi kapcsolatok és a megbékélés jeleként az emlékmű fellelt részeit a helyiek a magyar államnak adományozták. Ezeket Matl Péter szobrász restaurálta és egészítette ki, majd utána millenniumi emlékműként az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban helyezték el.

A tuholkaiak szívét ma is hála és köszönet tölti el, hiszen ezért a nemes gesztusért, egyetlen emlékmű darabjaiért a magyar fél támogatásával jelentős fejlesztések történnek településükön. Az ünnepség végén a vasárnapi iskola növendékei rövid koncerttel kedveskedtek az egybegyűlteknek.

Rehó Viktória