Zelenszkij első 10 intézkedése megválasztása esetén

2019. április 11., 09:18

VolodimirZelenszkij államfőként két alapvető probléma mielőbbi megoldását tartaná elsőrendű fontosságúnak: a háborúét és a korrupcióét. A gazdasággal kapcsolatban is vannak elképzelései az elnökjelöltnek – írja a liga.net.

A portál emlékeztet, korábban egyesek bírálták Zelenszkijt amiatt, hogy választási programjából hiányoznak a konkrétumok. A liga.net az elnökjelölt tanácsadóival folytatott beszélgetés alapján vázolja az elnök Zelenszkij első 10 intézkedését.

  1. Felajánlja Nagy-Britanniának és az Egyesült Államoknak, hogy csatlakozzanak a (Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna alkotta) normandiai négyeshez, amely a kelet-ukrajnai konfliktus megoldásán fáradozik. E célból csapata találkozókat készít elő Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Trump amerikai elnökkel. Zelenszkij kész a közvetlen tárgyalásokra Oroszországgal a nemzetközi partnerek részvételével. Ugyanakkor nem kíván tárgyalni a szakadár „köztársaságok” vezetőivel.
  2. Megszünteti a vetélkedést a Védelmi Minisztérium és a vezérkar között.
  3. Becsületes bírákat nevez ki a Legfelsőbb Korrupcióellenes Bíróságba. Zelenszkij megbízik a nemzetközi szakértők részvételével lefolytatott pályázat eredményeiben.
  4. Javasolja, hogy a Legfelső Tanács fogadjon el törvényt a közvetítésről. Zelenszkij szerint a polgárnak meg kell adni a lehetőséget, hogy eldönthesse: a bírósághoz fordul, vagy a viták rendezésének alternatív eszközeit veszi igénybe.
  5. Gazdasági törvénycsomagot nyújt be a parlamentben: ötszázalékos adóamnesztia, tőkekiviteli adó és a Pénzügyi Vizsgálatok Szolgálatának létrehozása. Ezzel párhuzamosan Zelenszkij felszólítaná a parlamentet a nemzetközi pénzügyi információk cseréjére vonatkozó MCAA egyezmény ratifikálására, ami lehetővé tenné a hozzáférést a polgárok külföldi számláira és cégeire vonatkozó információkhoz.
  6. Előterjeszti jelöltjeit a Külügyminisztérium, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a Legfőbb Ügyészség élére. Az elnökjelölt stábja azt ígérte, a jelöltek nevét április 19-én hozzák nyilvánosságra, hogy megkíméljék őket a támadásoktól. A liga.net meg nem erősített információi szerint a külügyi tárca élére Olekszandr Daniljuk volt pénzügyminisztert jelölnék, a Legfőbb Ügyészséget Marta Boersch volt amerikai ügyész vagy Laur Kövesi, a Románia Főügyészi Hivatala keretében működő Országos Korrupcióellenes Ügyészség volt vezető ügyésze irányítaná, az SZBU vezetője Ihor Szmesko lenne.
  7. Felkéri a Radát, hogy fogadja el a néphatalom gyakorlására vonatkozó törvényjavaslatokat. A még íródó jogszabályok lényege, szabályozni az országos és regionális referendumok lebonyolítását, a népi kezdeményezések benyújtását, a képviselők visszahívásának rendjét, illetve az államfő elleni vádeljárás lefolytatását.
  8. Elvégzi az ország auditálását. Elnöki tanácsadói testületet hoz létre külföldi szakértők bevonásával, akik 3-4 hónap alatt elvégeznék az auditálást. A cél, hogy az államfő képet alkothasson az ország helyzetéről.
  9. „Titkos tervet” vezet be a parlament vonatkozásában. Mivel a legtöbb határozat elfogadása lehetetlen a Legfelső Tanács nélkül, Zelenszkij együttműködésre szándékozik törekedni a képviselőkkel. Arra az esetre viszont, ha az együttműködés meghiúsulna, „sokakat meglepő” megoldásokkal szándékozik előállni.
  10. Megreformálja az elnöki adminisztrációt. Eltávolítaná az úgynevezett kurátorokat. Csapatának véleménye szerint az elnöki adminisztrációnak két funkciót kell ellátnia: hivatalként kell működnie, illetve olyan szervként, amely „ötleteket generál és lökést ad”.

(liga.net/Kárpátalja)