Fel fogják emelni a szavukat az amerikai magyarok

A kárpátaljai magyarság helyzetéről tájékozódott az Amerikai Magyar Koalíció küldöttsége Beregszászban

2019. március 12., 19:25 , 946. szám

George Pataki, New York állam volt kormányzója, Maximilian Teleki, az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) tiszteletbeli elnöke és Szekeres Zsolt, a szervezet kincstárnoka kétnapos látogatásra érkeztek Beregszászba, hogy tájékozódjanak a Kárpátaljai magyarság helyzetével kapcsolatban.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) meghívására Kárpátaljára érkezett amerikai vendégek március 9-én, szombaton a kárpátaljai magyar szervezetek vezetőivel, a Kárpátaljai Megyei Tanács magyar képviselőivel és történelmi egyházaink püspökeivel találkoztak, akik magyar közösségünk helyzetéről és a kisebbségi jogaink védelmében folytatott küzdelemről tájékoztatták az AMK küldöttségét.

Március 10-én, vasárnap az amerikai vendégek szentmisén vettek részt a beregszászi római katolikus plébániatemplomban. A mise végén George Pataki beszédet mondott a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. A volt kormányzó felidézte, hogy gyerekkorában a nagyszülei gyakran beszéltek a szülőfalujukhoz legközelebbi városról, Beregszászról, ahová sokszor utaztak. A nagyapja pedig Munkácson szolgált – ezért mindig szeretett volna eljutni ezekbe a városokba. A volt kormányzó, akinek neve republikánus elnökjelöltként is felmerült az Amerikai Egyesült Államokban, elmondta: „Örülök annak, hogy itt lehetek, ugyanakkor szomorúan szembesülök azzal, hogy az itt élő magyar közösség támadásnak van kitéve.” George Pataki hangsúlyozta, Kijevnek tudomásul kell vennie, hogy a kárpátaljai magyarok lojális polgárai Ukrajnának, amit azzal is bizonyítottak, hogy eddig 13 magyar esett el a kelet-ukrajnai harcokban, és több száz magyar vett és vesz részt katonaként az ország védelmében. „A kárpátaljai magyarok több mint ezer éve élnek szülőföldjükön, eddig minden állam kötelékében joguk volt az anyanyelvű oktatáshoz és anyanyelvük szabad használatához, és ezektől Kijev sem foszthatja meg őket” – jelentette ki.

New York állam volt kormányzója elismerően szólt a kárpátaljai magyar szervezetek tevékenységéről, kiemelve Brenzovics László parlamenti képviselőnek, a KMKSZ elnökének jogvédő tevékenységét. Nagyra értékelte a magyar kormány kiállását a nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyar közösség mellett. Ugyanakkor a kárpátaljai magyarságot erős közösségnek nevezve, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Beregszászban és Kárpátalján 100 év múlva is lesz magyar szó. Befejezésül hallgatóságát arról biztosította, hogy az amerikai magyarok közössége mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett.

Az AMK-delegáció tagjai délután újságírókkal találkoztak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A sajtótájékoztatón Maximilian Teleki elmondta, szoros figyelemmel követi a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását, és szomorúnak tartja, hogy Ukrajnában elnyomó intézkedéseket hoznak a magyar kisebbséggel szemben. Emlékeztetett, hogy öt évvel ezelőtt ő maga is együtt tüntetett Washingtonban több száz amerikai ukránnal az ukránok szabadságküzdelme mellett. Ha Ukrajna deklaráltan a NATO és az Európai Unió felé közeledik, akkor tiszteletben kell tartania és magáénak kell vallania azok alapértékeit, így az emberi és kisebbségi jogokat, valamint a szabadságjogokat – hangoztatta, hozzátéve, hogy Kijevnek teljesítenie kell vállalt nemzetközi kötelezettségeit és azokat a megállapodásokat, amelyeket Ukrajna 1991-es függetlenné válása után írt alá.

Teleki azt is elmondta, hogy a helyszínen szerzett információk birtokában az AMK fel fogja vetni a kárpátaljai magyarság problémáit az Egyesült Államokban mind a külügyminisztériumban, mind a kongresszusban, valamint más fórumokon. Ugyancsak kilátásba helyezte, hogy az ügyben felveszik a kapcsolatot az amerikai ukránok szervezeteivel is.

George Pataki kifejtette, számára érthetetlen, hogyan válhat egy nemzeti kisebbség elnyomójává egy olyan nép, amely maga is hasonló elnyomásnak volt kitéve mint kisebbség az egykori Szovjetunióban. Hozzáfűzte, az Egyesült Államok mindenben támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, de – mint fogalmazott – megengedhetetlen, hogy sérüljenek a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz és anyanyelvük szabad használatához fűződő jogai. Ismételten jelezte, hogy az amerikai magyarok fel fogják emelni a szavukat a kárpátaljai magyarság jogainak védelmében.

Brenzovics László elmondta, hogy a mostani látogatást megelőzte egy amerikai látogatás, amikor találkozott az amerikai magyarság vezetőivel, a kongresszus és az amerikai külügyminisztérium munkatársaival. Akkor hívta meg az urakat Kárpátaljára, és nagyon örül, hogy erre a látogatásra épp most került sor. A KMKSZ elnöke elmondta: „Különösen hálás vagyok a kormányzó úrnak azért a kiváló beszédéért, amit az imént mondott a római katolikus templomban… Köszönjük a támogatást!” Brenzovics László érdekesnek nevezte, hogy vendégei olyan távolról érkezve is azonnal átlátják a helyzetet és bölcs gondolatokat közölnek velünk, ugyanakkor különös, hogy a közeliek ezt nem veszik észre. Felidézte, hogy a Szovjetunió megszűnésének éveiben mennyit küzdöttek az ukránokkal közösen a nyelvi és oktatási jogokért, Ukrajna függetlenségéért. Paradox az, hogy egy nép nem szabad akar lenni, hanem más népeket akar elnyomni. Pedig már a Szovjetuniónak is az volt az egyik hibája, hogy mivel elnyomó rendszer volt, nem lehetett szabad – fejtette ki a KMKSZ elnöke.

dózsa/mti