Klimkin meghosszabbítaná az oktatási törvény végrehajtásának átmeneti időszakát

2019. március 7., 09:34

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kijelentette, öt évre kell hosszabbítani az átmeneti időszakot az oktatási törvény rendelkezéseinek bevezetésére, ami a nemzeti kisebbségek oktatásának nyelvét illeti – írja a mukachevo.net.

A tárcavezető egyben kiemelte, hogy a NATO egyetlen országa sem használhatja fel a Szövetséget a kétoldalú kérdések rendezésére.

Ahhoz, hogy a kárpátaljai magyar nemzeti kisebbség „teljesen otthon” érezhesse magát, és érzékelje Ukrajna gondoskodását, véget kell vetni korlátozásának, mivel „az ukrán nyelv kellő ismerete nélkül élnek egy enklávéban, s nekünk segítenünk kell nekik ebben”.

Meg kell változtatni az ukrán nyelv oktatásának, egy sor tárgy ukrán nyelven való tanításának és a tanárok képzésének módszertanát – adott hangot meggyőződésének Klimkin.

Közölte, öt évre kell növelni az oktatási törvény nyelvi cikkelyének végrehajtásához szükség átmeneti időszakot.

„Két év alatt nem tudjuk végrehajtani ezt” – állapította meg a külügyminiszter.

Oroszországra utalva kifejtette, hogy ellenkező esetben megkezdődik a törvény körüli a spekuláció, s az érzelmek felkorbácsolása ennek okán. 

„Ezt támogatja a NATO. Ugyanakkor nem akarjuk, hogy a magyarok kevésbé legyenek magyarok. Ez a nemzeti identitásuk fontos kérdése, és fontos kérdés, miként lehetnek egyidejűleg jó ukrán állampolgárok és nemzeti identitásukat tekintve magyarok is. Ezt a célt kell elérnünk. A NATO álláspontja mindig is nagyon világos volt” – hangsúlyozta Pavlo Klimkin.

(mukachevo.net/Kárpátalja)