Egy elnökjelölt felkereste a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetséget

2019. március 7., 20:19 , 949. szám

Március 7-én, csütörtökön Ungvárra látogatott Jurij Bojko, az Ellenzéki Platform – Az Életért közös államfőjelöltje. Dél­előtt ellátogatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházába, ahol találkozott Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, Ukrajna népképviselőjével, Barta Józseffel, a KMKSZ alelnökével, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének első helyettesével és a Szövetség más képviselőivel, valamint Zubánics Lászlóval, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnökével.

A találkozót összegezve Brenzovics László elmondta: „Mindannyian tudjuk, hogy hamarosan elnökválasztás lesz. A KMKSZ és az UMDSZ a közelmúltban úgy határozott, hogy az államfőválasztás első fordulójában egyetlen jelöltet sem támogatunk, de nyitottak vagyunk a találkozásra valamennyi államfőjelölttel. Elsőként Jurij Bojko keresett fel minket, ma vele tárgyaltunk. Egyetértettünk abban, hogy a Legfelső Tanács által a humán szférában elfogadott ide vonatkozó törvények szűkítik a kisebbségek jogait, és ezen változtatni kell. Úgyszintén szó volt a kettős állampolgárságról. Úgy véljük – és Jurij Bojko egyetért velünk ebben –, hogy a kettős állampolgárság kérdése fontos, a jelenlegi törvények szerint nem büntethető, és azok a zaklatások, amelyek ezzel kapcsolatban történnek, többnyire alkotmány- és törvényellenesek.

Ezenkívül beszéltünk arról is, hogy Kárpátalja Európával határos vidék, ahol a jövőben fontos lenne, hogy javuljanak a közlekedési viszonyok, és infrastrukturális fejlesztésekre lenne szükség. Mi tartjuk magunkat a korábbi megegyezéshez. Várjuk az államfőválasztás első fordulójának végeredményét,  utána újratárgyaljuk az UMDSZ-szel azt a kérdést, hogy hogyan fogunk viselkedni a második fordulóban. A legfontosabb, hogy a választások tisztességesek legyenek, és Ukrajna állampolgárainak legyen lehetőségük a demokratikus, szabad véleménynyilvánításra” – mondta végezetül a KMKSZ elnöke.

mv