Kiva lett a huszadik elnökjelölt

2019. január 26., 18:33

Ilja Kiva, a Szocialista Párt elnöke lett a huszadik elnökjelölt, akit bejegyzett a Központi Választási Bizottság (CVK) – jelentette az Interfax-Ukrajina.

A pártvezető indulása január 25-én, pénteken este vált hivatalossá a CVK ülése nyomán. Korábban a nap folyamán a testület további hat indulót regisztrált elnökjelöltként: Julija Timosenkót, a Batykivscsina (Haza) párt elnökét, Oleh Ljaskót, a nevét viselő Radikális Párt vezetőjét, Olekszandr Vilkult, az Opozicijnij blok (Ellenzéki Blokk) első emberét, a Narodnij Kontrolj (Népi Ellenőrzés) párt által indított Dmitro Dobrodomov független parlamenti képviselőt, az önjelöltként induló Arkagyij Kornackij parlamenti képviselőt (BPP frakció) és Olekszandr Moroz volt parlamenti házelnököt.

Ugyancsak benyújtották már az induláshoz szükséges dokumentumokat Ruszlan Kosulinszkij, a Szvoboda jelöltje, Volodimir Zelenszkij showman, Szerhij Taruta parlamenti képviselő, az Osznova (Alap) párt elnöke, Ihor Szmesko, az SZBU volt vezetője, valamint Inna Bohoszlovszjka. 

Miután a felsoroltakon kívül további indulók jelentkezése is várható, könnyen megtörténhet, hogy minden korábbinál nagyobb számú elnökjelölt méretteti meg magát a március 31-re kiírt elnökválasztáson. A jelenleg is érvényes rekord az indulók számát tekintve 2004-ből származik, amikor 24-en vetélkedtek az államfői posztért. Legutóbb, azaz 2014-ben 21-en próbáltak szerencsét. 

Az indulni szándékozók február 3-ig nyújthatják be a regisztrációhoz szükséges dokumentumokat a CVK-nak.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)