Idén eddig 174-en kaptak gombamérgezést Ukrajnában

2018. szeptember 25., 11:01

Ukrajnában 2018-ban eddig 11 halálesetet okozott a gomba – jelentette az UNN az Egészségügyi Minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása nyomán.

A tárca közleménye szerint a szeptember 21-i állapot szerint az országban 174-en kaptak mérgezést vadon termő gombáktól, ezek közül 11 eset halállal végződött.

Az Egészségügyi Minisztérium ismertette a gombamérgezés fő tüneteit: hasmenés, szédülés, láz, pulzuscsökkenés, nehéz légzés, görcsök, a végtagok vérkeringésének romlása (hideg kezek és lábak), hallucináció és delírium.

A tárca szerint az nyújt tökéletes védelmet a gombamérgezéssel szemben, ha lemondunk a vadon termett gombák fogyasztásáról. Emellett ellenjavallott gombát fogyasztani a 12 évesnél fiatalabb gyerekeknek, a várandós nőknek, a szoptató anyáknak, valamint az idős embereknek.

A minisztériumban emellett azt tanácsolják a polgároknak, hogy ne vásároljanak gombát a nem engedélyezett piacokon és ne gombázzanak az autóutak, gyárak és szennyezett területek közelében. Javasolják azt is, hogy mindenki tartsa magát az „egy nap szabályához” – a gombát a szedéstől számított egy napon belül el kell készíteni, majd a készételt legfeljebb egy napon át szabad tárolni.

(unn.com.ua/Kárpátalja)