Újabb tűzszünetet hirdetnek augusztus végétől a Donyec-medencében

2018. augusztus 23., 09:31 , 919. szám

A kelet-ukrajnai helyzet békés rendezésére Ukrajna, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből létrehozott háromoldalú kontaktcsoport a szakadárok bevonásával közölte, hogy augusztus 29-én éjféltől tűzszünet lép életbe a tanév kezdetéhez kapcsolódóan – jelentette be a Facebook közösségi oldalon Darka Olifer, a csoportban Ukrajnát képviselő Leonyid Kucsma volt államfő szóvivője, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

„A felek vállalják, hogy megtesznek minden szükséges lépést a fenntartható tűzszüneti rendszer biztosítására. A megfigyelés érdekében a felek vállalják továbbá, hogy mandátumával összhangban az EBESZ SMM számára megbízható és biztonságos hozzáférést biztosítanak Ukrajna egész területéhez” – írta Olifer.
Hozzátette, hogy az előző, július 1. és augusztus 20. közötti „aratási fegyverszünet” alatt az ukrán fél majd másfélezer tüzérségi támadást rögzített a fegyveresek részéről, többek között a minszki megállapodások által tiltott fegyverekből.
„Vannak áldozatok a katonák és a civilek között. Ebben az időszakban az EBESZ SMM 9 település lövetését rögzítette” – közölte Kucsma szóvivője.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)