Felmérés: Az Agrárpárt is bejutna a parlamentbe

2017. április 1., 11:12 , 847. szám

A szavazatok 5,8%-át megszerezve bejutott volna a Legfelső Tanácsba Ukrajna Agrárpártja, amennyiben február végén rendeztek volna parlamenti választásokat – derül ki az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Területi Információs Problémák Központja által február 21–25. között végzett felmérésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

„Jelenleg hét politikai tömörülés jutna be a parlamentbe: a Batykivscsina (Haza), Oleh Ljasko Radikális Pártja, a BPP Szolidaritás, a Szamopomics (Önsegély), az Opozicijnij Blok (Ellenzéki Blokk), az Agrárpárt, valamint a Szvoboda (Szabadság), a Nacionaljnij Korpusz (Nemzeti Hadtest) és a Pravij Szektor (Jobb Szektor) szövetsége. A bejutási küszöb közelében végeznének a Za Zsittya (Az Életért), az Ukrop és a Mihajlo Szaakasvili fémjelezte Ruh Novih Szil (Új Erők Mozgalma)” – mondta el Petro Zsuk, a vizsgálatot végző központ igazgatója.

A kutatók szerint a február végi helyzet szerint csupán a választók 40%-a tudta eldönteni, hogy melyik pártra adja a szavazatát. A felmérés készítői 60%-kos szavazói részvétel mellett modellezték a választási eredményeket.

Denisz Marcsuk, az Agrárpárt elnökhelyettese teljességgel reálisnak tartja a kutatók által nekik mért 5,8%-os eredményt, sőt meggyőződésének adott hangot, hogy a 2019-ben esedékes soron következő parlamenti választások alkalmával ennél jobb eredményre számíthat a párt, amelyet frakcióalapításra is esélyesnek tart. A politikus emlékeztetett, hogy az Agrárpárt a 2015. évi helyhatósági választásokon országosan a szavazatok 7%-át szerezte meg, ami az ötödik legjobb eredménynek bizonyult.

(unian.ua/Kárpátalja)