Környezeti nevelési műhelymegbeszélés Nagydobronyban

2016. december 22., 10:18

A PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület első alkalommal szervezte meg a Környezeti nevelés és fenntarthatóság a kárpátaljai magyar közoktatásban című műhelybeszélgetést, amelyre 2016. december 16.-án 11 órai kezdettel került sor a Nagydobronyi 3Ász étterem kistermében.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével dr. Varga Zoltán, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani Tanszékének professzora, a méltán híres és a közoktatásban széleskörűen használt Állatismeret könyv szerzője. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséget és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát egyszemélyben dr. Kohut Erzsébet, a főiskola Biológia és Kémia Tanszékének docense képviselte. A rendezvényen jelen volt még Kolozsvári István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Kutató Intézetének munkatársa, valamint Keresztyén Andrea, a Nagydobronyi Középiskola biológiatanára, és Szanyi Edit, a Nagydobronyi Református Líceum biológiatanára. A főiskolai hallgatókat Molnár Attila, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium hallgatói önkormányzatának elnöke képviselte.

A rendezvényt Szanyi Szabolcs, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően egy rövid előadás keretében bemutatta azokat a problémákat, amelyekre közös megoldást kellene találni. A műhelybeszélgetés kiemelt célja egy olyan hálózat létrehozása, amely kialakítja és fenntartja a lakosság és az élővilág közötti harmonikus kapcsolatot. Ez az itt élő magyar fiatalok versenyképességének és a kárpátaljai magyarság megmaradásának egyik kulcsfontosságú kérdése. Hisz az itt élő emberek többsége – elődeikhez hasonlóan – még ma is önfenntartó gazdálkodóként tevékenykedik. Így elengedhetetlen a környezet és az élővilág jelenlegi állapotának megismerése, megismertetése és hosszú távú fenntartása. Ezen célok eléréséhez szükség van egy egységes koncepció kidolgozására. A résztvevők egyetértettek abban, hogy olyan iskolán kívüli programok beindítására lenne szükség, amelyek szélesíthetik a kárpátaljai magyar diákok látókörét és olyan lehetőségeket biztosítanak számukra, ahol aktív közösségekbe szerveződve sajátíthatják el a szükséges ismereteket. A problémás kérdések megvitatása után a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a felvázolt célok elérése végett intézmények közötti együttműködési megállapodások megkötésére van szükség. Az rendezvény egy bőséges ebéd melletti baráti beszélgetéssel zárult.

Sz. Sz.