Kárpátaljáról – röviden

2016. december 7., 12:49 , 830. szám

Még nincs influenzajárvány a megyében

Kárpátalján az akut légúti vírusfertőzéses megbetegedések száma a 48. naptári hét (2016. 11. 28–12. 02.) adatai alapján 20 százalékkal alatta marad a járványküszöbnek – közölte a Zakarpattya Online az Egészségügyi Minisztérium Kárpátaljai Megyei Laboratóriumi Központjának tájékoztatása alapján.

Viktorija Timcsik, a laboratórium járványfelügyeleti és -megelőzési osztályának vezetője elmondta, az elmúlt héten 3536-an fordultak orvoshoz Kárpátalján akut légúti vírusfertőzésre utaló panaszokkal, a megbetegedési ráta 100 ezer lakosra számítva 280,82 volt, ami 20 százalékkal marad el a megállapított járványküszöbtől (351,4).

A betegek számának heti növekedése 5-6 százalék körül mozog, ami megfelel a korábbi évek mutatójának. A betegek közül 2419 (68,4%) 17 év alatti gyermek. Egyaránt megfigyelhető a betegek számának növekedése a 65 év felettiek (26%), a 15–17 évesek (23%) és a 30–64 évesek (16%) körében.

Az elmúlt hét folyamán 197 személy szorult kórházi ellátásra légúti fertőzések miatt.

Az influenzás megbetegedések idényének kezdete óta 695 személyt oltottak be influenza ellen a megyében, köztük 152 gyermeket és 36 egészségügyi dolgozót.

Kárpátaljai járőrrendőrség: idén közel 16 ezer végzést adtak ki

A kárpátaljai rendőrjárőrök 15 950 végzést adtak ki és 2294 közigazgatási szabálysértési jegyzőkönyvet vettek fel – derül ki a járőrrendőrség ungvári és munkácsi részlegének a munkachevo.net megkeresésére adott válaszából.

A gépkocsivezetők és járműtulajdonosok csupán 195 esetben fellebbeztek a végzések ellen.

„A 2016. 11. 30-i állapot szerint a járművezetők és tulajdonosaik 195 keresetet nyújtottak be a bíróságon a közlekedésbiztonsági szabályok nem automatikus üzemmódban rögzített megsértése miatti közigazgatási bírság kiszabására vonatkozó végzés ellen fellebbezve, ezek alapján a bíróság 51 végzést megsemmisített” – közölte a járőrrendőrség.

Vagyis a bíróságon megfellebbezett határozatok mintegy 26,2 százalékát semmisítették meg – mutat rá a mukachevo.net.

Több mint 150 mentőautó hiányzik Kárpátalján

A megyének még két évvel ezelőtt 22 új, teljesen felszerelt mentőautót kellett volna kapnia egy világbanki program keretében, ám a járművek máig nem érkeztek meg – írja egy minapi mentős tréningről tudósítva a Zakarpattya Online.

Az ungvári mentőállomásnak legalább 11 autóra volna szüksége. Jelenleg kilenc járművel rendelkeznek, melyek fele régi, cserére szorulna. A legidősebb szolgálatban álló jármű 20 éves, a négy legújabb mentőautó 2013-ból való. A rossz utak miatt az autók hetente javításra szorulnak.

Mindössze négy mentőautó van teljesen felszerelve elsősegély nyújtásához, a többiek csupán az intenzív ellátáshoz szükséges felszereléssel rendelkeznek.

A mentőszolgálat problémáit minap egy közös tréningen vitatták meg a megye mentőállomásainak dolgozói. A gondok szinte valamennyi brigád esetében azonosak: régiek a járművek, rosszak az utak, hiányos a felszerelés, kevés a gyógyszer. A megbeszélés eredményeként összegzett panaszaikat és javaslataikat a rendezvény résztvevői továbbítják az egészségügyi minisztériumnak – közölte a 21 kanal kárpátaljai tévécsatorna.

Munkácsy „elköltözött”

A világhírű magyar festő, Munkácsy Mihály mellszobrát felállították új helyén, az alkotóról elnevezett munkácsi művészeti iskola udvarán – közölte a Holosz Karpat.

Mint arról a portál korábban beszámolt, a város főterén elbontották a festő mellszobrát a sztélével együtt, melyen eddig nyugodott. Ezzel párhuzamosan a városközpontban felállították két lúd – egy „fotográfus” és egy „turista” – szobrait.

A Munkácsy-mellszobor korábbi helyén, a főtéren a város védőszentjének ünnepén elhelyezték a leendő nagyszabású Szent Márton-emlékmű alapkövét.

Egyébként Munkácson már megkezdődött a felkészülés az újévi-karácsonyi ünnepekre. Hétfőn hozzáláttak a 15 méter magas városi műfenyő felállításához.

 

Újabb hősi halottja van a 128-as dandárnak

A Donyec-medencei terrorellenes művelet övezetében elesett Mihajlo Pokidcsenko, a 128-as önálló hegyi lövészdandár katonája – jelentette a mukachevo.net.

A kárpátaljai katonát hétfőn déltájt érte halálos lövés – közölte a 128-as dandár közössége a Facebookon.

A halálhírről Pokidcsenko bajtársai is beszámoltak.

„Életének egy ellenséges golyószóróból leadott rövid sorozat vetett véget. Ígérjük, nem bocsátjuk meg” – írták az Ukrán Fegyveres Erők katonái.

Mihajlo Pokidcsenko önkéntesnek jelentkezett a Pravij Szektor Önkéntes Ukrán Hadtestbe, később szerződéses katonának állt a hadsereg 128-as dandárjának 15. zászlóaljába.

Bajtársainak elmondása szerint Opitne térségében érte a halál.

Mihajlo Pokidcsenko Beregszászban született. Az M-stúdió operatőreként dolgozott. Aktív résztvevője volt a Jevromajdannak.

Összeállította: ntk