Novemberben Debrecenbe látogat az ukrán miniszterelnök

2016. október 30., 13:31

A magyar–ukrán kétoldalú kereskedelmi forgalom az év első nyolc hónapjában 11 százalékkal nőtt. Volodimir Hrojszman egy gazdasági fórumon vesz részt Debrecenben.

„Magyarország továbbra is elkötelezetten támogatja Ukrajna európai integrációs törekvéseit, és elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Unió még mindig nem adott vízummentességet az ukrán állampolgároknak” – szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Kijevben ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel folytatott megbeszélését követő közös sajtótájékoztatón.

Szijjártó közölte, hogy a magyar–ukrán kétoldalú kereskedelmi forgalom az idei év első nyolc hónapjában 11 százalékkal nőtt.

Elmondta, hogy ukrán kollégájával megállapodtak az energiabiztonsági együttműködés fokozásáról. „Idén október végéig 567 millió köbméter gázt szállítottunk Ukrajnába. Kértem ukrán kollégám segítségét abban, hogy az Ukrajnán keresztül Magyarországra dízelolajat szállító vezetéket is mielőbb indítsuk újra” – tette hozzá.

Pavlo Klimkin a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök novemberben Magyarországra látogat, ahol részt vesz egy gazdasági fórumon is Debrecenben.

(mti.hu/dehir.hu/VV)