Najjem: javasolják Ukrajnának, hogy még az orosz csapatok kivonása előtt kezdje el a minszki megállapodások politikai részének teljesítését

2016. október 8., 12:25

Javasolják Ukrajnának, hogy mindjárt azt követően foglalja törvénybe a „Donyec-medence különleges státusát” és fogadja el az ideiglenesen megszállt területeken rendezendő választásokra vonatkozó jogszabályt, hogy befejeződött a csapatszétválasztás, melynek keretében két kilométerre távolodnak el egymástól a Kelet-Ukrajnában egymással szemben álló felek alakulatai, ugyakkor még az előtt, hogy az orosz haditechnikát és a megszálló erőket kivonnák ukrán területről – jelentette ki Musztafa Najjem, a nagyobbik kormánypárt, a BPP parlamenti képviselője a minszki megállapodások végrehajtásáról folytatott tárgyalásokról tudomására jutott információkra hivatkozva.

A képviselőt idéző Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata szerint Najjem kijelentette, Ukrajnának felajánlották, hogy „a biztonság garantálására vonatkozó több mint különös intézkedések és lépések” mellett kezdje meg a minszki megállapodások politikai részének teljesítését.

„Egyebek mellett azt javasolják nekünk, hogy lássunk hozzá a megszállt területeken tartandó választásokról szóló törvény vitájához és elfogadásához, valamint az Alkotmány módosításához mindjárt azután, hogy kivonták a csapatokat a kétkilométeres zónából” – írta Najjem Facebook-oldalán.

A képviselő szerint a kísérlet, hogy biztonsági garanciák nélkül áterőszakolják a parlamenten a megszállt területeken rendezendő választásokról szóló törvényt és az alkotmánymódosítást, „tiltakozásokhoz, provokációkhoz, a társadalmon belüli szembenálláshoz vezethet, amelyek így vagy úgy illegitimmé teszik Ukrajna parlamentjét és Petro Porosenko elnököt”.

Ráadásul Najjem információi szerint a javasolt megállapodás-tervezetből „hiányzik az orosz haditechnika és katonaság kivonására vonatkozó pont”. Ezt a térségben jelenlévő kontingens lefegyverzésével „kompenzálnák”.

Ami az Ukrán Fegyveres Erőket illeti, azokat a kaszárnyákba javasolják „eltüntetni”, a megszálló csapatok haditechnikáját pedig „nem kivonni (!) szándékoznak az országból, hanem elraktározni speciálisan őrzött seal storages-ekben”.

A feltételek között egy szó sem esik a határellenőrzés garantálásáról; „ráadásul nem csupán az ukrán haderő által, hanem az EBESZ misszió (!) részéről sem, ami, emlékeztetnék, ki van kötve a minszki jegyzőkönyvek 4. pontjában” – hívta fel a figyelmet a képviselő.

Pótlólagos feltétel a fegyverszünet, „ugyanakkor nincs semmiféle garancia a fegyverszünet betartására, és egy szó sem esik arról, milyen következményekkel járna az agresszor számára a fegyverszünet megsértése”.

„Az Ukrajnára történő nyomásgyakorlás folytatása a minszki megállapodások kérdésében a jelenlegi formában a helyzet destabilizálásával fenyeget az országban, amelynek következményeit sem az európaiak, sem az amerikaiak makacsul nem akarják tudomásul venni” – írta Najjem.

A DT emlékeztet, hogy az utóbbi időben fokozódik a Nyugat részéről Ukrajnára nehezedő nyomás.

(zn.ua/Kárpátalja)