Nyilvánosságra hozták a 2017. évi költségvetés főbb számait

2016. szeptember 17., 19:28

A költségvetési terv 712,5 milliárd hrivnya bevétellel és 790 milliárdnyi kiadással számol, a hiány 77,5 milliárd hrivnyát tesz ki, ami a GDP 3 százalékának felel meg – közölte az Ukrajinszka Pravda Volodimir Hrojszman miniszterelnöknek az interneten megjelent tájékoztatása nyomán.

A közlés szerint a büdzsé a minimálbér és a létminimum közel 10 százalékos növelését irányozza elő (1762 hrivnyára), miközben a szociális szféra kiadásai 35 milliárd hrivnyával nőnek jövőre.
A prioritást élvező területek között szerepel a honvédelem és a nemzetbiztonság. A védelmi kiadások a GDP 5 százalékát teszik majd ki. 
Ugyancsak kiemelten kezelné a költségvetés az utakat és az energiahatékonyságot. A miniszteri kabinet javaslata értelmében az elkövetkező esztendőben 14,2 milliárd hrivnyát fordítanának útjavításra, s további 27,2 milliárd hrivnya bevonására számítanak ugyanerre a célra nemzetközi forrásokból. Az energiafelhasználás hatékonyságának javítására 800 milliárd hrivnyát irányoztak elő, míg külföldi adományokból még 3 milliárd hrivnyát várnak.

A kormány javasolja, hogy az oktatásra fordítsanak jövőre 145,1 milliárd hrivnyát, ami 17 százalékkal több, mint idén. A miniszteri kabinet tervei szerint 2017 végéig átlagosan 1475 hrivnyával emelnék a pedagógusok bérét. Ösztöndíjakra az ideinél 576 milliárd hrivnyával többet irányoztak elő.

A kormány az egészségügyi dolgozók bérét ugyancsak emelni tervezi. Az Egészségügyi Minisztériumnak 58 milliárd hrivnyát juttatnának, ezen belül 6 milliárdot a központi gyógyszerbeszerzésekre.
Prioritást élvezőnek minősül a kulturális szféra is, amelyre a kabinet jövőre 3,028 milliárd hrivnyát szándékozik költeni. Az Eurovíziós Dalfesztivál ukrajnai megrendezésére 455 millió hrivnyát különítettek el, további 500 millió jut hazai gyártású filmek készítésére és forgalmazására.

A diplomáciai szolgálat 4 milliárd hrivnyához juthat, ami 1 milliárddal több, mint idén.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a kormány szeptember 15-én benyújtotta a parlamentnek a 2017. évi költségvetés tervezetét.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)