Továbbra is dörögnek a fegyverek az ATO-ban

2016. szeptember 16., 16:07

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által csütörtökön meghirdetett tűzszünet ellenére 30 alkalommal nyitottak tüzet a kormányerőkre a terrorellenes művelet (ATO) övezetében az elmúlt 24 órában – derül ki az ATO vezérkarának sajtószolgálata által kiadott péntek délelőtti összesítésből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

Donyeck térségében 12 alkalommal sértették meg a tűzszünetet. Az ellenség többek között gránátvetőkből, golyószórókból és kézifegyverekből lőtte az Ukrán Fegyveres Erők állásait Avgyijivkánál, Verhnyetoreckénél, Zajcevénél. Emellett Zajcevénél 82 és 120 mm-es aknavetőket is bevetettek.

Mariupol térségéből 16 incidenst jelentettek. A szakadárok gránátvetőkből és kézifegyverekből nyitottak tüzet Sirokinénél, Marjinkánál és Novotrojickénél.

Luhanszk megyéből két tűzszünetsértésről érkezett jelentés. Az ellenség Novoolekszandrivkánál nem tartotta be a fegyvernyugvást, kézifegyverekből nyitott tüzet  az ukrán állásokra.

A provokációk ellenére az Ukrán Fegyveres Erők rendületlenül betartották a minszki megállapodásokat, nem viszonozták az ellenséges tüzet – közölték az ATO vezérkaránál.

Andrij Liszenko, az ukrán elnöki adminisztráció illetékes szóvivője hagyományos napi sajtótájékoztatóján péntek délelőtt közölte, hogy az elmúlt nap folyamán három ukrán katona megsebesült, egy pedig megsérült a kelet-ukrajnai harcokban. A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változatának tudósítása szerint az ukrán katonák a Krimszkénél és Avgyijivkánál bekövetkezett robbanásokban sebesültek, illetve sérültek meg. A szóvivő szerint az elmúlt nap folyamán valamelyest javult a helyzet a terrorellenes művelet övezetében, amennyiben a szakadárok nem vetettek be sem tüzérséget, sem harckocsikat.

Ugyanakkor Denyisz Pusilin, a szakadár DNR Köztársasági Néptanácsának elnöke pénteken a DAN hírügynökség szerint azt mondta, hogy az Ukrán Fegyveres Erők provokációi miatt nem teljes a tűzszünet. A szakadár hatóságok pénteken közölték, hogy a kormányerők által leadott lövésektől tűz ütött ki egy Zajceve községi lakóházban, egy 90 éves nő megsérült.

Szerdán a Kijevben tárgyaló Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter francia kollégájával, Jean-Marc Ayrault-val bejelentette a Moszkvától kapott ígéret alapján, hogy csütörtökre virradóra tűzszünet lép életbe a Donyec-medencében a szakadárok és az ukrán kormányerők között, a teljes fegyvernyugvást azonban mostanáig nem sikerült elérni.

(unian.ua/dan-news.info/Kárpátalja)