Hepatitis A járvány Dombón

2016. szeptember 13., 15:30

Hepatitis A járvány ütötte fel a fejét a técsői járási Dombón (Dubove) a vízvezeték hálózat problémái miatt – közölte hétfőn a Zakarpattya Online Hanna Lebiscsakra, a Kárpátalja Megyei Laboratóriumi Központ (ZOLC) técsői járási fiókja megbízott vezetőjére hivatkozva.

A településről augusztusban 18 megbetegedést jelentettek, s a legutóbbi adatok szerint a számuk jelenleg is 18.

„Ez nagyon sok nem egészen két hét alatt” – állítja Hanna Lebiscsak.

A fertőzési góc lokalizálása céljából szeptember 8-án a ZOLC técsői járási szakemberei Dombóra utaztak, ahol vízmintákat gyűjtöttek. Az eredmények a vegyi mutatók tekintetében kielégítőek voltak, a mikrobiológiai tesztek viszont pozitívak lettek.

„Mindez azért van, mert a dombói vízművek évek óta nem köt velünk szerződést – véli Lebiscsak. – Ezen kívül a központi vízvezetékkel rendelkező emeletes házakban szinte minden második lakónak van vízszivattyúja. És ne feledjük, hogy a vízelvezető rendszer (csatorna) már szintén több mint 30 éves.”

A cikk szerint a hatóság elvégezte a vízvezetékrendszer fertőtlenítését, de ők csak az elsődleges betegséggócok kezeléséhez biztosítottak fertőtlenítő szereket, a többit a helyi önkormányzatnak, az iskola, az óvoda vezetőinek kellene beszerezni. Ugyanakkor a dombói faluvezetők szerint erre nincs pénz a helyi költségvetésben.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)