Ismét kiéleződött a helyzet a Donyec-medencében

2016. szeptember 12., 15:56

Harminchét alkalommal nyitottak tüzet a kormányerőkre a szakadárok az elmúlt 24 óra folyamán – derül ki a terrorellenes művelet (ATO) vezérkarának hétfő reggeli összesítéséből, amelyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

A megszállók az esetek többségében nem célzottan, provokatív jelleggel tüzeltek, igyekezvén a fegyvertűz viszonzására bírni az Ukrán Fegyveres Erőket, de a kormánykatonák szigorúan betartják a minszki megállapodásokat – derül ki a Facebook közösségi oldalon megjelent tájékoztatóból.

Mariupol térségében 20 alkalommal tapasztalták a fegyverszünet megsértését. Az ellenség többek között Vogyane közelében volt aktív, ahol a minszki megállapodások által tiltott 122 mm-es ágyúkból lőtte a megerősített ukrán állásokat, míg Sirokine védőire 82 mm-es aknavetőkből tüzeltek. A szakadárok emellett Hranitnénél, Marjinkánál, Sztarohnatyivkánál és Talakivkánál is tüzet nyitottak az ukrán katonákra gránátvetőkből, golyószórókból és kézifegyverekből.

Luhanszk megye területén kilenc tűzszünetsértést tapasztaltak. A szakadárok páncélozott harcjárművekből, harckocsi-elhárító rakétarendszerekből, gránátvetőkből, golyószórókból és kézifegyverekből is lőtték Novoolekszandrivkát.

Donyeck térségében nyolc tűzszünetsértést regisztráltak. Az ukrán kormányerők állásait Avgyijivkánál és Luhanszkénél gránátvetőkből, golyószórókból és kézifegyverekből lőtték.

Az ukrán fél valamennyi tűzszünetsértésről haladéktalanul tájékoztatta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Különleges Ukrajnai Megfigyelő Misszióját.

(unian.ua/Kárpátalja)