Steinmeier: készülnek a Donyec-medencei fegyverszünet „új szabályai”

2016. szeptember 5., 08:22

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közreműködésével készülő új dokumentumnak lehetővé kell tennie, hogy ismét találkozhassanak a „normandiai négyek” – írta a DW.com.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter vasárnapi oslói látogatása alkalmával jelentette be, hogy az EBESZ közreműködésével új dokumentumot készítenek elő az ingatag Donyec-medencei fegyverszünet megszilárdítására.

„A fegyverszünet megőrzésének új szabályain dolgozunk az EBESZ-szel – idézi a tárcavezetőt a Reuters hírügynökség. – Jelenleg az előkészületekkel vagyunk elfoglalva, amelyek hamarosan ismét lehetővé teszik egy miniszteri szintű találkozó megrendezését.”

Steinmeier hozzátette, hogy az új dokumentum „néhány héten belül” elkészül. Ugyanakkor a német külügyi vezető nem részletezte, egészen pontosan milyen dokumentumon dolgoznak, s miféle új szabályokról van szó.

A miniszter jelezte, hogy elégedetlen a minszki megállapodások végrehajtásával mind Oroszország, mind Ukrajna részéről, a Donyec-medencei biztonság szintje pedig „valóban elégtelen”.

A DW.com emlékeztet, hogy ugyancsak vasárnap a G20 csúcstalálkozóhoz kapcsolódóan Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Hollande egyebek mellett a „normandiai formátumban” folytatott tárgyalásokhoz való visszatérés fontosságát hangsúlyozta a kelet-ukrajnai helyzettel összefüggésben.

(dw.com/Kárpátalja)