Az IMF ismét elhalasztotta a soros ukrajnai hitelrészlet folyósításának tárgyalását

2016. augusztus 30., 16:44

Ukrajna hitelezésének kérdése nem szerepel az ország fő hitelezőjének, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatótanácsának munkatervében szeptember 7-ig – közölte az UNIAN hírügynökség az Alap tájékoztatására hivatkozva.

Az IMF igazgatótanácsában augusztus eleje óta szünetelt a munka a nyári szabadságolások miatt. Az igazgatótanács augusztus 20-tól ismét munkához látott, az ukrán kérdés azonban nem jelenet meg a testület napirendjében.

Az UNIAN emlékeztet, hogy az IMF 2015 márciusában a kibővített finanszírozási eszköz (EFF) keretében négyéves, összesen mintegy 17 milliárd dolláros hitelprogramot bocsátott Ukrajna rendelkezésére. A hitel első, ötmilliárdos részletét még tavaly tavasszal folyósították Kijevnek, amelyet nem sokkal később egy újabb, 1,7 milliárd dolláros részlet követett. Ugyanakkor Ukrajna – akárcsak az IMF két korábbi programja esetében – csupán az első két részlethez jutott hozzá. A program negyedévente esedékes felülvizsgálatokkal számol, ám 2015 őszétől szünet állt be a Valutaalap és az ukrán kormány kapcsolatában, előbb a helyhatósági választások, majd az országban kialakult politikai válság és a kormányváltás miatt.

A Volodimir Hrojszman vezette új kormány hivatalba lépése után idén áprilisban újraindultak a tárgyalások a reformok és finanszírozás folytatásáról, s kijevi közlések szerint sikerült rendezni a vitás kérdéseket. Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy a kölcsön harmadik részlete várhatóan mintegy 1,7 milliárd dollárt tesz ki, s kiutalásáról júniusban dönthet az IMF igazgatótanácsa, mivel azonban Ukrajna nem teljesített egy sor, a hitelprogramban s annak első felülvizsgálata eredményeként rögzített feltételt, a folyósítás dátuma egyre későbbre tolódott. Augusztus elején a kijevi Pénzügyminisztérium még azzal számolt, hogy az IMF igazgatótanácsa e hónap végén tűzheti napirendjére a harmadik hitelrészlet folyósításának kérdését.

(unian.ua/Kárpátalja)