Putyin: Moszkva nem szakítja meg a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel

2016. augusztus 21., 12:41

Oroszország nem tervezi, hogy megszakítsa diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök augusztus 19-én, pénteken az orosz biztonsági tanács Krím félszigeten, Szevasztopolban megtartott tanácskozásán.

A diplomáciai szakítás lehetőségét Moszkvában azt követően kezdték el mérlegelni, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) augusztus 10-én arról számolt be: a Krím félszigeten meghiúsították az ukrán katonai hírszerzés diverzáns akcióit. „Nem készülünk felszámolni kapcsolatainkat, annak ellenére, hogy a jelenlegi ukrán kormány nem kíván teljes értékű, nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat. Mi mindazonáltal lehetőséget fogunk teremteni a kapcsolatok fejlesztésére és fenntartására” – mondta Putyin. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ukrán vezetésben „a józan ész kerekedik felül”. 

Az orosz elnök szerint Kijev azért próbálta meg destabilizálni a Krímet, mert „valamilyen megfontolásból nem akarja vagy nem tudja” végrehajtani az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokat, és nem tud magyarázatot adni az ukránoknak a szociális és gazdaságpolitikában elkövetett súlyos hibáira. 

Az orosz elnök ötödik alkalommal látogatott a Krímre azóta, hogy Oroszország 2014-ben megszállta, majd a helyi népszavazás nyomán elcsatolta Ukrajnától a félszigetet.

(mti.hu/VV)