2018-tól jöhet a kötelező egészségbiztosítás

2016. augusztus 9., 11:56

Olha Bohomolec, a Legfelső Tanács egészségügyi bizottságának elnöke a parlament elé terjesztette az általánosan kötelező állami szociális egészségbiztosítás 2018. január 1-jével történő bevezetését előíró jogszabálytervezetet – jelentette az UNIAN hírügynökség.

A parlament honlapja szerint a dokumentumot még augusztus 2-án nyújtották be a Radában.

„A pénzügyi és gazdasági helyzet gyors romlása az országban kritikusan elégtelenné teszi az állam lehetőségeit a lakossági szükségletek kielégítése terén a költségvetésből finanszírozott egészségügy által. Tekintettel erre az általánosan kötelező állami szociális egészségbiztosítás törvényi szabályozása aktuális és fontos feladat” – olvasható a tervezet indoklásában.

A dokumentum szerzője szerint az általánosan kötelező állami szociális egészségbiztosítás bevezetése feltételezi, hogy az egészségügyi ellátás finanszírozását a polgárok jövedelmeiből származó célirányos biztosítási hozzájárulásokból oldják meg. Ezáltal biztosítani kell a biztosítással rendelkező polgárok számára az egészségügyi szolgáltatásokat az egész ország területén a biztosítási esemény bekövetkezése esetére a biztosítási program által előírt mértékben és feltételek szerint. Ebben a rendszerben az ország valamennyi polgára biztosítottá válna, beleértve a nem dolgozó nyugdíjasokat, rokkantakat, diákokat és 16 éven aluli gyerekeket is.

A biztosítók, a biztosítottak és az egészségügyi intézmények közötti viszonyt szerződéses alapon szabályoznák.

A tervezet indoklása kitér arra, hogy az egészségügyi intézmények által nyújtott szolgáltatásokat az általánosan kötelező állami szociális egészségbiztosítás rendszerében akkumulált forrásokból finanszíroznák. Ez a jogalkotó elképzelése szerint fokozná az egészségügyi intézmények közötti konkurenciát.

Az UNIAN emlékeztet, Pavlo Rozenko kormányfő-helyettes még idén áprilisban jelezte, hogy a kabinet prioritásai a szociális szféra reformja terén érintik a nyugdíjreformot, a munkajogot, a foglalkoztatási és a társadalombiztosítási rendszert.

(unian.ua/Kárpátalja)